Od marta radovi na deonici Surčin–Obrenovac

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je najavila da će 1. marta početi radovi na gradnji auto-puta Surčin-Obrenovac, koja će biti završena u novembru 2019.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare u vladi povodom realizacije kineskih i ruskih infrasturkturnih projekata, rekla da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom 2,44 miliona dolara, od čega je 1,44 milijarde dolara vrednost projekata u oblasti saobraćaja.

Kada je reč o kreditu Ruske Federacije za modernizaciju železnice, Mihajlovićeva je rekla da su od ukupne vrednosti od 941 milion dolara, uključujući učešće Srbije, već ugovoreni projekti u vrednosti od blizu 700 miliona dolara.

"Radovi na izgradnji dela Koridora 11, auto-puta, Surčin-Obrenovac trebalo bi da počnu 1. marta, u zoni novog mosta na Savi, koji će biti deo ove deonice. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, a završena je i eksproprijacija u zoni mosta", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će se dozvole za gradnju na ovoj deonici izdavati fazno.

"Rok za završetak radova na izgradnji ove deonice je novembar 2019. godine", rekla je ministarka.

Potpredsednica vlade je rekla da očekuje da radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra, koje gradi kineska kompanija "Shandong Hi-Speed Group" budu završeni u roku, odnosno u novembru 2017.

"Na taj način, imaćemo ove godine završen auto-put od Obrenovca do Preljine", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, oko 240 kilometara će biti rekonstruisano iz ruskog kredita, između ostalog i šest deonica na železničkog Koridora 10, na kojima će se vozovi kretati brzinom od oko 100 ili 110 kilometara na čas", rekla je Mihajlovićeva.

Najavila je da će radovi na deonici Stara Pazova – Novi Sad, koja je deo brze pruge Beograd–Budimpešta, početi u maju, kad je planiran i novi sastanak sve tri strane učesnice u ovom projektu – Kine, Mađarske i Srbije.

Ona je podsetila da će se deonica Surčin–Obrenovac raditi zajedno sa Kinezima, odnosno kompanijom CRBC koja će biti glavni izvođač radova.

Mihajlovićeva je rekla da je, kada je reč o ruskom kreditu od ukupno 941 milion dolara, dogovorena realizacija radova vrednih oko 700 miliona.

Rekla je da će rekonstrukcija dela pruge Beograd–Bar od Resnika do Valjeva biti završeni u novembru.

Na pitanje o grčkom "Aktoru" za četiri deonice istočnog Koridora 10, ona je izrazila očekivanje da će i tu biti poštovan predviđeni rok za završetak Koridora 10 odnosno da će biti završen do kraja ove godine ili u prvom tromesečju 2018. godine.

Rekla je da mora više ljudi da bude na "Aktorovim" deonicama i da očekuje da je "Koridori Srbije" izveste kakav plan imaju da se problem reši.

"Rešavali smo i teže stvari, rešićemo i ovo", dodala je Mihajlovićeva.

Na pitanje kako idu radovi na deonici Srpska Kuća – Levosoje na jugu Koridora 10, ona je rekla da je bio preprojektovan deo kod Južne Morave, da je sada to na revizionoj komisiji i da će taj problem biti rešen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво