PKS: Kombiji ne mogu da obavljaju javni prevoz putnika

Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju štiti interese korisnika prevoza, prvenstveno sa aspekta njihove bezbednosti i suzbijanja nelegalnog obavljanja javnog prevoza putnika, saopštila je Privredna komora Srbije, navodeći da se kombijima ta delatnost ne može obavljati.

Smanjenje nelojalne konkurencije i sivog tržišta jedan je od prioriteta Vlade i PKS, saopštava PKS i navodi da taj zakon, cija je primena počela 12. februara, propisuje da se javni linijski i vanlinijski prevoz putnika može obavljati isključivo autobusom.

Dodaje se da svi domaći i evropski propisi, koji se odnose na delatnost javnog prevoza putnika, podrazumevaju vozila kategorije M2 i M3, odnosno autobuse koji imaju više od devet mesta za sedenje, uključujući i mesto za vozača, te da u skladu sa tim, kombi vozila koja imaju osam mesta za putnike i jedno za vozača kategorišu se kao putnička vozila i ne mogu obavljati delatnost javnog prevoza putnika.

PKS navodi da član 13 novog zakona precizira šta podrazumeva nelegalan prevoz putnika, te da je stupio na snagu još u avgustu 2015. godine.

Kada je reč o linijskom međumesnom prevozu putnika, postoji oko 200 prevozničkih preduzeća sa registrovanim redovima vožnje, u međunarodnom prevozu taj broj je oko 120, dok je na teritoriji Srbije registrovano oko 9.000 autobusa.

Odredbe novog zakona, kako objašnjava PKS, potpuno su usaglašene sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i pratećim podzakonskim aktima.

Zakon predviđa i uvođenje licenci na osnovu poslovnog ugleda, finansijske sposobnosti, profesionalne osposobljenosti, kapaciteta i kvaliteta voznog parka, a PKS navodi da je u sektor putničkog saobraćaja godinama investirano kako bi se ova delatnost uredila i efikasno poslovala na tržištu, poštujući domaće i međunarodne propise.

Prevoznici, dodaje se, koji se u skladu sa važećim zakonskim aktima, bave prevozom putnika, organizovani su u Udruženju za saobraćaj PKS u Grupaciji za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice koja nastoji da doprinese stvaranju dobrog poslovnog ambijenta, u skladu sa zakonom, kako bi se uveo red na tržištu i povećala bezbednost i kvalitet usluge prevoza.

PKS planira da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizuje sednicu prevoznika drumskog saobraćaja na kojoj će biti predstavljene sve novine zakona.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво