Kako podstaći upotrebu čiste energije?

Osim na struju, građani Srbije greju se, i to mnogo češće, na drva, ugalj ili daljinsko grejanje. Ali zbog visokih računa, poslednjih godina, sve je popularniji pelet. Oni koji mogu da izdvoje više novca za početnu investiciju, odlučuju se i za solarne panele i kolektore. Da bi se upotreba čiste energije omasovila, kažu, potreban je i podsticaj države.

Čak i kad je minus 20, za solarne kolektore važno je samo da nema oblaka. Tada ni grejanje ne košta ništa. Milisavu Popoviću se čista energija isplatila. Iako u početku nije ni pravio računicu.

"Znao sam da će to da valja, dobiješ neku udobnost, troškovi su veliki samo u početku, i sa grejanjem na termopumpu i pogotovu sa solarnim panelima. Tu nema troškova sem početne investicije. Ja imam svoju vodu, tako da me ne košta ni voda, bunar sam iskopao na 120 metara i ona se koristi za termopumpu", objašnjava Milisav Popović.

Toplotna pumpa, kad nema sunca, radi na struju. Ali tako da opet štedi, objašanjvaju inženjeri.

"Za pet puta dobijamo veću energiju, ako smo uložili jedan kilovat električne energije dobijamo pet kilovata grejne snage i tu toplotu ubacujemo u sistem grejanja i na taj način štedimo energente, u ovom slučaju struju", kaže inženjer iz "Elsola" Milić Nikolić.

Energente štedi i porodica Knežević. Umesto na drva, od pre četiri godine kuću i vodu greju na pelet.

"Mi imamo, oko 120, 140 kvadrata. Potrošimo za jednu sezonu, gledano kroz novac, negde oko 55, 56 hiljada dinara što je za jednu grejnu sezonu od oko šest meseci više nego pristojno. Dok smo se grejali na ugalj i na drva u samom startu nismo imali izolaciju, to je takođe jako bitna stvar da je kuća izolovana, jer ako su gubici veliki baš se i ne isplati preći na pelet", kaže Aleksandar Knežević.

U Srbiji se najbrže isplati zamena prozora. U takvom su stanju kuće i zgrade, kažu stručnjaci. Za energetsku efikasnost, značilo bi i da država pomogne.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво