Uticaj Trampovih odluka na berzu

Svaki potez Donalda Trampa ne oseća se samo u medijima već i na berzi. Na koji način je Tramp već stigao u Srbiju?

Da li će u Evropu doći na vlast krajnja desnica, ili: šta će sledeće preduzeti Donald Tramp, poput nedavne odluke o povećanju poreza na uvoznu robu? Sve su to informacije koje presudno utiču na berzanske cene robe i nečije bogaćenje ili siromašenje.

"Njegove izjave su uticale na sektor farmaceutike, gde je ukazao na to gde su veoma visoke cene lekova uticale na gubitke tog sektora na berzi", kaže Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik portala Kapital.

Dolaskom Donalda Trampa, mnogim inovativnim investitorima je odzvonilo, ali je nekim investitorima zazvonila ideja da neki investitori uspeju da zarade, pa su akcionari "Bank of America" uspeli da ostvare značajan profit.

"Jedan od naših klijenata je baš pratio stanje i neizvesnost koja je vladala na tržištu, da bi posle nekih (Trampovih) izjava, u vezi sa smanjenjem poreza i drugih mera koje je planirao da uvede pre izbora, odlučio da investira baš u kupovinu akcija 'Bank of America'. Odlučio je da kupi 1.000 komada i ostvario prinos od 40 odsto od samo 30 dana", ističe berzanski ekspert Dejan Đekić.

Trgovanje onlajn na bilo kojoj berzi iz kuće je moguće, jer trgujete razlikom u ceni i zarađujete kako cena kapitala ili akcija pada ili raste. Da li bi posle dolaska Trampa trebalo investirati u kupovinu dolara kao valute umesto u evro? To moraju da znaju i države i pojedinci.

Procena profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđa Đukića je da je geopolitička situacija komplikovana. On savetuje svima koji su zaduženi u američkim dolarima da vrate dug, "jer će platiti visoku cenu ako misle da će neko peglati njegovu cenu, smatarajući da će dolar pasti. Neće."

Da neće pasti sada oseća Srbija – jer je zbog porasta kamata porastao i naš spoljni dug za oko 350 miliona dolara. Zato, ko ima viška dolara – neka ih zadrži. Procenjeno je da će dolar u 2018. dostići evro. Ekonomisti upozoravaju na to da će rast dolara negativno uticati na kurs dinara, jer će porasti i cene energenata i inflacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара