Del Ambrođio: Moderna privreda se temelji na znanju

Visok nivo obrazovanja i profesionalnih sposobnosti i socijalni mir su neki od glavnih uslova zbog kojih je mogućnost za inovacije u Švajcarskoj na tako visokom nivou, rekao je državni sekretar za obrazovanje, istraživanje i inovacije Švajcarske Mauro del Ambrođio.

Na prezentaciji "Obrazovanje, istraživanje, inovacije - primer Švajcarske" Del Ambrođio je rekao da je Švajcarska mala zemlja i da može uspeti samo ako je inovativna i ulaže u obrazovanje.

U sklopu posete Srbiji Del Ambrođio je održao predavanje u kome je, na primeru Švajcarske, pokazao koliko je za uspešnu privredu važno kvalitetno obrazovanje.

Neki od glavnih uslova što je mogućnost za inovacije u njegovoj zemlji tako velika jesu društveni mir, kavlitet infrastrukture, multietnička sredina, ali ispred svega to je visok nivo obrazovanja, zbog čega se u njega mnogo i ulaže.

Naglasio je su u Švajcarskoj fakulteti javni, a obrazovanje i naučna istraživanje veoma bitni, što je doprinelo tome da Švajcarska bude u vrhu liste zemalja po broju naučnih istraživanja.

Kako je rekao, privreda koja je zasnovana na znanju se oslanja na inovacije, informaciono-komunikacione tehnologije, privredne podsticaje i institucionalni poredak.

Pojedinci i kompanije treba da razvijaju nove ideje, da prave nove proizvode za domaće i za međunarodno tržište, poručio je Del Ambrođio.

Smatra da kompanije, da bi stekle prednost na tržištu, treba da zapošljavaju visokostručne kadrove i da ulažu u istraživanje i razvoje, kao i da time utiču na rast privrede i zapošljavanje.

Na predavanju se obratio i šef projekta "Perform" Martin Dic.

Kako je pojasnio, to je projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) koji sprovodi organizacija "Helvetas Svis interkorporejšn" u partnerstvu sa Univerzitetom u Friborgu iz Švajcarske.

"Perform" se fokusira na jačanje uloge društvenih nauka u procesu društveno-ekonomskih reformi i rešavanju problema u društvu.

U prvoj fazi projekta, koja će trajati do kraja 2018. godine, "Perform" sarađuje sa nacionalnim, naučnim sistemima Srbije i Albanije, a u narednim fazama postoji mogućnost da se projekat proširi i na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара