Ima li razloga za strah od poskupljenja

Led je uticao na trgovinu, troškove grejanja i uvoz energenata, ali privredna aktivnost nije bitno zaostajala. Ministar finansija Dušan Vujović ističe da ima poverenja u budućnost. Iako od početka godine više plaćamo gorivo, drva za ogrev i ribu u Narodnoj banci tvrde da nema razloga za strah od poskupljenja.

Od početka godine centralna banka je na tržište ubacila, odnosno prodala, 270 miliona evra, a kurs je stigao na 124 dinara za evro. To je 0,4 odsto niža vrednost i prvenstveno je sezonskog karaktera, kaže guvernerka.

"Vremenske prilike čine povećanu potrebu za nabavkom energenata, ali postoji značajan faktor, reč je o odlukama FED-a i u očekivanjima investitora da se kamate na tržištu povećavaju i više od tri puta nego što je inicijalno bilo najavljeno", objasnila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

Od Nove godine gorivo je poskupelo šest do deset dinara po litru, drva za ogrev skuplja su desetak evra po metru. Zbog mraza poskupela je i riba, a kakve je posledice ostavio na voće i povrće tek će se videti. U Narodnoj banci tvrde da nema razloga za strah od poskupljenja.

"Najbolji dokaz toga da se ne treba plašiti i da se ima poverenja u ono što radimo, i u nas koji radimo, jeste kreditni rast od 10,1 odsto u 2016. godini", naglašava Tabakovićeva.

Poverenja u budućnost ima i ministar finansija, iako je kaže led uticao na trgovinu, troškove grejanja i uvoz energenata, privredna aktivnost nije bitno zaostajala.

"Ne očekujem da će to bitno poremetiti naše planove, očekujem da ćemo i u prvom kvartalu biti iznad plana i za ovu godinu, pogotovo u periodu kada će pažnja javnosti biti posvećena političkim događajima, imaćemo jako dobru i solidnu ekonomsku situaciju, da ona makar ne mora da odvlači ni pažnju niti da izaziva brigu građana", ističe Dušan Vujović, ministar finansija.

Za početak, u januaru su, kaže, bili veći prihodi i od PDV-a i od akciza i budžet je iznad plana u plusu 20 milijardi dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво