Pomoć voćarima i vinogradarima pri kupovini traktora

Pored subvencionisanja mladih poljoprivrednika, država će, prvi put, od ove godine subvencionisati i kupovinu traktora za voćarstvo i vinogradarstvao. Kako bi im se pomoglo da obnove zastaralu mehanizaciju i povećaju prinos po hektaru, voćari i vinogradari platiće polovinu investicije. Prednost će imati oni koji žive u siromašnijim područjima.

Da je na njivama, u voćnjacima i vinogradima zastarela mehanizacija pokazuju podaci od pre četiri godine prema kojima u Srbiji ima oko 600.000 traktora od kojih je čak 95 odsto starije od 10 godina. I od 2,4 miliona priključnih mašina, takođe je isti procenat stariji od decenije.

"Ja imam relativno star traktor, koji je star 34 godine, 539, a pošto imamo prilično površine pod malinom, pod šljivom, jabukom i tako dalje taj traktor je dosta zastareo i prevaziđen je", rekao je voćar Radojica Rajević iz sela Vigošte kod Arilja.

I pre nego što je konkurs za subvencije raspisan, voćar Radojica Rajević kaparisao je traktor.

"Obavestili su me da će biti subvencija od strane države za traktore voćarske do 50 konjiskih snaga uglavnom me je to odlučilo da modernizujem se", objašnjava Rajević.

Izbor modernih traktora je veliki – sa kabinom i bez nje, od 30 do 100 konjskih snaga, sa dodatnom opremom. Zato su i pune cene sa PDV-om od 15.000 do 50.000 evra.

"Interesovanje je veliko, malo nedoumice čini to, ništa se ne zna precizno, samo u najavama, nigde nema neko definisano uputstvo šta trebaju ljudi da rade, koji su to uslovi da bi dobili subvencije", istakao je prodavac Milovan Jovanović.

Uslovi i uputstva biće poznati za dve nedelje, kada će biti raspisan i javni poziv poljoprivrednicima.

"Nama je ideja da od 15. februara sve bude u funkciji, ideja nam je da sva poljoprivredna gazdinstva obavestimo ili putem pisama ili putem SMS poruka, savremenih sredstva komunikacije, da svako dobije informaciju za čega može da konkuriše", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nadležni pojašanjavaju, za sada poznatu, proceduru konkurisanja.

"Neki poljoprivredni proizvođač koji želi da kupi traktor prvo podnese zahtev našoj upravi za agrarna plaćanja zajedno sa predračunom, nakon toga Uprava donese posebnu odluku i kaže – da, vi imate pravo to da nabavite, imate rok od 60-90 dana to da realizujete. U tom trenutku mu se ne isplaćuju sredstava. Kad on dostavi konačnu fakturu, završni račun, kad nabavi tu opremu mi mu vršimo povraćaj 50-60 odsto sredstava u zavisnosti od teritorije gde se nalazi", dodao je Nedimović.

Voćarima se ono što ulože višestruko može isplatiti kada modernizuju mehanizaciju. Novi traktori donose i veći prinos, a samim tim i veću zaradu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 12. feb 2017, 15:24)
Vocar [neregistrovani]

moz' da bude, al' ne mora da znaci...

Da sacekamo i taj 15. februar, pa da vidimo sta, gde, kako...
Ovo sto prica ministar je sve neodredjeno.
Da li je subvencija 50 ili 60% od cene bez PDV? Koja snaga traktora je obuhvacena subvencijom? Koliko sme da kosta traktor, sa PDV-om, da bi bio obuhvacen subvencijom?

Valjda je red da se informacija postavi na sajt Uprave za agrarna placanja, Trezora NBS, Ministarstva poljoprivrede, pa da narod moze da procita sve o subvenciji za traktore.

(ponedeljak, 30. jan 2017, 09:44)
anonymous [neregistrovani]

10 godina

i nije nesto staro. Treba se malo modifikovati i nastaviti rad!

(ponedeljak, 30. jan 2017, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Којих трактора?,механизације? , ..домаћа-страна?

Домаћи одлични трактори; ИМТ, ИМР, ИМК,...Змај....- од домаћих произвођача одличне опреме...

Имамо одличне домаће машине, одличне!!! , али имамо лоше управљање домаћим предузећима, и дугогодишњи лош и недомаћински однос државних орана.