Više međudržavnih sporazuma Srbije i Belorusije

Srbija i Belorusija potpisale su više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojnotehničke saradnje. Potpisivanju sporazuma u Minsku prisustvovali su premijeri Aleksandar Vučić i Andrej Kobjakov.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja trebalo bi da poboljša saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Srbije i Belorusije.

Potpisan je i sporazum u oblasti turizma koji bi trebalo da doprinese kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije, organizovanje kratkih gradskih odmora, poseta beloruskih sportista planinskim centrima, banjskim mestima i programe koji se odnose na verski turizam.

Predviđeno je učešće beloruskih tur-operatora na Sajmu turizma u Beogradu, kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma, razmena stručnjaka i predstavnika medija i dogovori o liberalizaciji viznog režima.

Dve države su potpisale i Plan aktivnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje, saradnje u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnje između regiona, saradnje u drugim oblastima, kao i saradnje na komercijalnoj osnovi.

Potpisan je i Program saradnje u oblasti sporta koji sadrži kalendar konkretnih sportskih događaja i takmičenja koja će se tokom ove i 2018. godine organizovati u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obe strane.

Pored toga, ovim dvogodišnjim dokumentom predviđeni su i drugi vidovi ostvarivanja bilateralne saradnje u oblasti sporta kroz razmenu iskustava, znanja i informacija, sportskih, naučnih i istraživačkih centara, antidoping agencija i drugih relevantnih sportskih subjekata.

Sporazumom o vojnotehničkoj saradnji, koji je takođe potpisan, stvara se pravni osnov za vojnotehničku saradnju dve države koja može da obuhvati proizvodnju, modernizaciju, remont i isporuku naoružanja i vojne opreme, razmenu stručnjaka, školovanje, usavršavanje i obuku pripadnika oružanih snaga i stručnjaka, kao i razmenu informacija i iskustava.

Potpisani su i sporazumi o saradnji grada Smedereva sa beloruskim gradom Žlobin, Valjeva sa beloruskim gradom Molodečno, kao i sporazum o saradnji Sremske Mitrovice sa Polackom.

U srpskoj delegaciji koja je u poseti Belorusiji su ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji su potpisali sporazume o bratimljenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара