Novi pogon nemačke kompanije u Inđiji, posao za 600 ljudi

U prisustvu premijera Aleksandra Vučića, u Inđiji je otvoren novi pogon kompanije "IGB Automotiv", koja proizvodi grejače za automobile. Posao će dobiti oko 600 radnika.

Mir i stabilnost su najvažniji, poručio je premijer Aleksandar Vučić, obraćajući se radnicima u fabrici "IGB Automotiv". Pozvao ih je da zbog toga još više rade, a nemačke investitore da još više ulažu u Srbiju.

Vučić je prilikom otvaranja novog pogona kompanije "IGB Automotiv" u Inđiji rekao da je i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu video da se mnoge stvari menjaju, neke nabolje, neke na lošije, da niko ne zna šta će se dešavati u 2017. godini, da je region osetljiv, a mir zato najvažniji.

"Ukoliko samo za trenutak skrenete pogled sa upravljača, voz može da isklizne sa šina", upozorio je premijer i podvukao da je stabilnost nešto na čemu svi treba da rade.

On je nemačkim investitorima poručio da nigde neće moći da nađu uslove za poslovanje kao u Srbiji, obučenu radnu snagu i garanciju pune bezbednosti i sigurnosti investicija.

Kako je dodao, u Srbiji će dobiti bar za pet odsto bolju ponudu nego u drugim zemljama.

"Srećan sam što sam ovde, ovo je 59. fabrika ili ovako veliki pogon koji otvaram u Srbiji", rekao je Vučić i poručio da je vlada tu da pomogne radnicima i građanima.

Novi pogon nemačke fabrike će biti završen za osam meseci, u međuvremenu je zaposleno 600 radnika, iako je ugovorom dogovoreno 510 radnika. Naglasio je da je vlada za to izdvojila 1.400.000 evra.

Plaćena je prva tranša od 560.000 evra i ne kasni se u isplaćivanju, dodao je Vučić.

"To je važno za privlačenje investitora, da ljudi uvek mogu da računaju na punu sigurnost pri sklapanju ugovora", naveo je Vučić i dodao da je Srbija ponosna što je važan investitor, za čijim proizvodom je sve veća potražnja.

Vučić je rekao da je uveren u to da će ta fabrika do kraja godine zaposliti i 1.500 radnika, između ostalog i inženjere, te da će povećati plate i bonuse.

Premijer je rekao da živimo u regionu u kojem je lako govoriti, a mnogo teže učiniti nešto, gde su reči jeftine, a rad skup, gde se lako kritikuje, a odgovornost je teško pronaći.

"Ono što smo obećali u aprilu, danas ispunjavamo", rekao je Vučić i dodao da 600 zaposlenih radnika danas jasno pravi razliku između lažnog i stvarnog, jer su pobedili nezaposlenost i imaju siguran posao i budućnost.

Naveo je da zna da se ne živi lako, da radnicima nije lako, ali da samo radom može da se napreduje, jer ništa neće pasti s neba.

Govoreći o političkim temama, premijer Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da se nad Srbijom nadvila velika opasnost, jer oni koji su je godinama razarali žele da se vrate na vlast i poručio da ih se ne plaši i da će ih ponovo pobediti.

Vrednost pogona četiri i po miliona evra

Vrednost novog pogona je četiri i po miliona evra, a vrpcu su presekli premijer Vučić i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

"U prošlosti smo pokazali da svi možemo da profitiramo od pozitivnog poslovnog razvoja Bauerhn koncerna. Dakle, zaposleni, Opština Inđija i Republika Srbija", kaže suvlasnik IGB d. o. o. Karsten Hilmer.

Nemački ambasador Aksel Ditman kaže da je ova kompanija uložila ukupno 16 miliona evra.

"Imaju preko 2.000 zaposlenih, što je snažan znak koliko ova firma i nemačke kompanije imaju poverenje u investicionu destinaciju Srbiju", kaže Ditman.

Kompanija "IGB Automotiv", koja proizvodi grejače za automobile, počela je 27. aprila 2016. izgradnju novog pogona od 7.800 kvadrata u Severoistočnoj radnoj zoni u Inđiji.

Novi pogon se nalazi pored postojeće fabrike "IGB Automotiv", a njime se uvode novi proizvodi i primenjuje nova tehnologija.

Kompanija u Inđiji posluje od 2007. i zapošljava oko 2.200 radnika, a iz kompanije najavljuju da će zapošljavati još radnika u Srbiji.

"IGB Automotiv" je na listi kompanija s najvećim brojem zaposlenih, a više od 90 odsto zaposlenih čine žene.

Reč je o jednoj od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji.

Njen osnivač je nemačka kompanija "I. G. Bauerhin" d. o. o. (I. G. Bauerhin GmbH), koja se bavi proizvodnjom grejača za sedišta i volane, senzora za okupiranost sedišta automobila, kablova za grejače sedišta i električnih kontrolnih jedinica.

"IGB Automotiv" godišnje proizvodi oko 20 miliona proizvoda.

Grupacija drži 30 odsto svetskog tržišta u proizvodnji grejača za sedišta i 44 odsto evropskog tržišta.

Grupacija ima proizvodnju u Nemačkoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, a fabrika u Srbiji je najveća i zapošljava najviše radnika.

Svečanom otvaranju novog pogona nemačke kompanije prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Nemačke Aksel Ditman, glavni menadžer kompanije Dalibor Berić, suvlasnik Grupacije IGB Karsten Hilmer i menadžer proizvodnje grupacije "Bauerhin" za Evropu Folker Prešer i predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

Uskoro posebna agencija za davanje podsticaja investitorima

Premijer Vlade Vojvodine Igor Mirović najavio je da će za nešto više od mesec danas u Novom Sadu biti osnovana posebna agencija koja će davati dodatne finansijske podsticaje za ulaganja u Vojvodini.

Mirović je nakon otvaranja novog proizvodnog pogona u Inđiji, kompanije IGB "Automotiv komp", koja proizvodi grejače za automobilska sedišta, rekao da trenutno više od 20 investitora priprema nove investicije u Vojvodini.

Mirović je rekao da će nova agencija davati dodatne finansijske podsticaje u skladu sa Zakonom o ulaganjima i da na taj način Vojvodina želi da se takmiči u privlačenju investicija sa ostalim delovima Srbije.

"Pripremamo nove industrijske zone u Titelu, Šidu i Somboru", rekao je Mirović i dodao da je otvaranje novog proizvodnog pogona u Inđiji, sa mnogo zaposlenih, zajednički rezultat aktivnosti republičke i pokrajinske vlade.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво