Rudari "Resavice" zahvalili premijeru i pozvali ga u posetu

Sindikat radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" zahvalio je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zato što je vlada izdvojila 1,5 milijardi dinara za isplatu smenskog rada rudarima.

U pismu, koje je potpisao predsednik Sindikata Nebojša Milenković, navodi se da su sredstva, koja su dodatno izdvojena iz budžeta Republike, rešila dugogodišnji problem smenskog rada u preduzeću.

"Rudari nisu ljudi koji se razumeju u visoku politiku, oni samo rade najteži i najopasniji posao u državi, ali svakako razumeju i cene Vaše zalaganje, energiju i odlučnost da im pomognete, da ostanemo, radimo i živimo u pasivnim krajevima Srbije", piše u pismu.

"U to ime, a znajući da je Vlada na čijem ste čelu najviše uradila do sada za naše preduzeće, još jednom se iskreno zahvaljujemo i pozivamo Vas da budete naš gost kada Vam to vreme i obaveze dozvole", stoji u pismu.

Reč je o sredstvima koje je 29. decembra na račun JP PEU uplatilo Ministarstvo rudarstva i energetike rešenjem Vlade Srbije iz tekuće budžetske rezerve.

Generalni direktor JP PEU Stevan Dželatović rekao je ranije Tanjugu da je isplata rudarima za smenski rad počela 16. januara.

"Isplata će trajati malo duže jer se radi o oko 4.000 ljudi, ali se nadamo da ćemo do 1. februara isplatiti sve radnike", rekao je Dželatović.

Radi se o dugovanjima rudarima iz perioda 2007-2014. godine, zbog kojih je u JP PEU bilo velike plenidbe od strane sudskih izvršitelja, koji su plenili sve od iskopanog uglja, rudarske građe i opreme do stvari u kancelariji direktora i prodavali ih daleko ispod tržišne cene, "da bi se pre svega namirili advokati".

Dželatović je nedavno rekao da su rudnici JP PEU "prošle godine proizveli 540.000 tona uglja, a ove godine je planirana proizvodnja od 580.000 tona".

"Ove godine počećemo i sa procesom zatvaranja nerentabilnih rudnika: 'Vrške čuke', 'Jasenovca', 'Bogovine' i 'Ibarskih rudnika'", rekao je Dželatović.

Proces zatvaranja trajaće oko tri do pet godina, dodao je Dželatović.

Treba izvaditi sav ugalj iz tih rudnika, opremu, zbrinuti radnike, objasnio je Dželatović i dodao da se u "Vrškoj čuki" već nema šta kopati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво