Memorandum o izgradnji Gasnog interkonektora Srbija–Bugarska

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i njegova bugarska koleginica Tamenuško Petrova potpisali su u Sofiji Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta Gasnog interkonektora Bugarska–Srbija, koji je izuzetno važan za naše dve zemlje.

Aleksandar Antić je rekao da je potpisivanja Memoranduma najvažniji korak u realizaciji projekta izgradnje gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije.

"Tako smo definisali sve ključne elemente tog projekta, sve zajedničke tehničke elemente, pristupne tačke, kapacitete, sva ključna pitanja vezana za realizaciju samog projekta", rekao je Antić.

Istakao je da je Bugarska finansiranje projekta definisala kao članica EU, dodajući da će srpska strana to učiniti u narednim danima.

Očekuje da će taj projekat ući u IPA finansiranje za 2017. i da će Srbija imati operativna sredstva već u 2018, te da će, u skladu sa dinamikom neophodnom za realizaciju projekta, interkonektor biti operativan 2020.

Tokom sastanka koji je imao sa Petkovom, Antić je informisan o dinamici realizacije projekta interkonektora između Grčke i Bugarske, a kao ključno je podvukao da je projekat interkonektora Bugarska – Srbija u potpunosti u dinamici sa realizacijom projekta interkonektora Grćka – Bugarska, tako da će 2020. postojati operativna interkonekcija i Grčka – Bugarska i Bugarska - Srbija.

"To naše dve zemlje dovodi u poziciju da možemo imati kontakt sa izvorima snabdevanja gasa i sa druge strane, odnosno sa južnog koridora, ali i sa enerdži terminala koji će se graditi u Grčkoj, pre svega mislim na terminal Aleksandropulos", rekao je ministar.

Kako kaže, “Vlada je usvojila urbanistički plan za taj poseban projekat izgradnje gasovoda.

Pred nama je proces eksproprijacije, kupovine zemljišta, čitav niz aktivnosti koji prethode "prvom ašovu”", kaže Antić napominjući da su se dve zemlje obavezale da najkasnije počnu sa radovima 2019.

Ministarka energetike Bugarske Tamenuška Petkova rekla je da je njena zemlja od EU dobila 45 miliona evra za izgradnju interkonektora, da je prva faza završena, te da sledi druga, kljućna faza izgradnje.

Gasovod bi trebalo da bude operativan do 2020. godine, a kako Tanjug saznaje, srpska deonica trebalo bi da košta do 80 miliona evra, a da je do sada za projekat ispregovarano 50 miliona evra iz evropskih fondova.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus, a naš ministar je pre potpisa bugarskoj koleginici uručio buket cveća, jer joj je juče bio rođendan.

Gasovod, dužine 150 km, kapaciteta na godišnjem nivou 1,8 milijardi kubika gasa, dvosmerni je što znači da obe zemlje mogu jedna drugoj da isporučuju gas. Obe zemlje računaju da će to biti značajna alternativa za dotok novih količina gasa. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво