Srpski znak usaglašenosti – garant bezbednosti proizvoda

Radi zaštite građana i životne sredine, svi proizvodi na tržištu Evropske unije moraju biti tehnički bezbedni. Naša zemlja je potpuno preuzela propise i standarde Unije za električne uređaje, male kućne aparate, mašine i liftove. To znači da oni moraju imati vidljivu markicu sa srpskim znakom usaglašenosti. Iz Ministarstva privrede pozivaju građane da obrate pažnju na taj znak.

Trougao sa tri "A" je Srpski znak usaglašenosti. I proizvođači i trgovci su obavezni da prodaju samo proizvode sa tim znakom.

"On garatuje potrošačima da je proizvod usaglašen sa svim zahtevima jednog standarda koji se odnosi na taj proizvod. Drugim rečima, on garantuje da je proizvod bezbedan kako za prizvođača tako i za ostale korisnike i za našu životnu sredinu", kaže pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović.

Građani ne obraćaju pažnju na ovaj znak. Traže određenu marku, a uglavnom prevagne cena.

"Verovatno nisu obavešteni o tim merama bezbednosti. Prosto – vide cenu i kupuju", kaže jedna prodavačica.

U zavisnosti od proizvoda kućni električni aparati nose razne opasnosti, od strujnog udara, vibracije, nestabilnosti, hemijskih ili drugih štetnih zračenja. Primera radi, fen sa ovim znakom je garancija da nije bučan i da se ne pregrejava. Kontrolu rade akreditovane laboratorije.

"Prilikom izdavanja dokumenata usaglašenosti vrši se provera tehničke dokumentacije ili se vrši ispitivanje uzorka proizvoida. Proizvođač je dužan da dostavi tehničku dokumentaciju, fajl koji sadrži proračune, šeme, sastavne delove ali i upustvo na srpskom jeziku", kaže Vladimir Vukašinović iz ITOU "Kvalitet Niš".

U Evropskoj uniji proizvodi koji garantuju bezbednost imaju oznaku "Ce".

"Moram da naglasim da između 'Ce' znaka evropskog i našeg znaka bezbednosti nema nikakve razlike. Isti su zahtevi i za jedan i za drugi zato što je Ministrstvo privrede preuzelo 100 odsto evropsko pravo iz ove oblasti", kaže pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović.

Zbog nepoštovnja ovih propisa prošle godine tržišni ispektori su kod 321 proizvoda otkrili nedostatke štetne po zdravlje. A u još 202 slučaja neki proizvođači i trgovci su završli na sudu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи