Vučić i Fadnavis o jačanju saradnje u poljoprivredi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Mumbaju sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu hrane, ali i privlačenju većeg broja indijskih investitora u Srbiju, kao i formiranju zajedničkih timova koji bi na tome radili.

Tema razgovora bile su i zajedničke kompanije u sektoru informacionih tehnologija.

Premijer je, kako je saopšteno, istakao da bi bilo veoma važno raditi na uzajamnoj promociji Srbije i Indije, kao turističkih destinacija, saopšteno je iz kabineta.

"Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede", rekao je glavni ministar Fadnavis i naglasio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika mogućnost za srpske kompanije.

Vučić i Fadnavis dogovorili su formiranje zajedničkih timova, koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države na svetu.

Premijer je, takođe, pozvao glavnog ministra Fadnavisa da sa delegacijom indijskih privrednika poseti Srbiju.

Vučić je nakon razgovora rekao da je privreda indijske države Maharastra zainteresovana za privrednu saradnju sa Srbijom.

Preneo je da je razgovarao o uspostavljanju saradnje, dodajući da smo mi za njih nepoznato tlo, kao i oni za nas, jer se do sada nismo pojavljivali ovde, a ni oni u Srbiji.

Navodeći da Maharastra ima između 112 i 120 miliona stanovnika, primetio je da bi ona, da je samostalna država, bila deseta najveća zemlja u svetu.

Prema njegovim rečima dogovoreno je da se razmene delegacije koje bi proučile koje su moguće oblasti saradnje, razgovaralo se o turizmu, poljoprivredi i IT sektoru, a najveće industrijalce tog dela Indije, dodao je premijer, a koji žele da ulažu i u našu zemlju, pokušaće da "privoli da investiraju svoj veliki novac".

"Oni imaju mnogo novca i traže načine da prošire svoje poslovanje. Poslaće svoju delegaciju u Srbiju, a posebno su zainteresovani za poljoprivredu", rekao je Vučić dodajući da su zainteresovani za saradnju sa našim institutima, za transfer znanja, kao i da postoji mogućnost izvoza semena i mnogih drugih stvari.

Napomenuo je i da je glavni ministar veoma mlad, da ima 44 godine, što znači izuzetno mlad funkcioner za indijske pojmove, te da pred sobom ima veliku budućost.

"On će, pošto je izuzetno uspešan, verovatno biti premijer Indije, što je veoma važno za nas i našu zemlju. Uspostavljamo kontakte i otvaramo vrata jednom velikom tržištu i Srbiju za dolazak njihovih investitora", naglasio je Vučić.

Takođe, kazao je da je velika čast za našu zemlju, što će sutra otvoriti Mumbajsku berzu, jer su je do sada veliki lideri otvarali i zatvarali.

"Prošle godine bio je šeik Muhamed koji ima razmenu od 60 milijardi dolara sa Indijom, a mi sa 130 miliona dolara dobijamo takvu veliku privlegiju, što je velika čast", zaključio je Vučić.

S indijskim privrednicima o uslovima za saradnju

Vučić je u Mumbaju informisao predstavnike indijskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju da je poslovna klima u našoj zemlji značajno bolja i da je podrška vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Direktor "Pinnacle industries" Sudir Mehta rekao je da su odnosi dve zemlje dobri, ali da je potrebno pojačati ekonomsku saradnju.

Kako je naveo, od 2013. do 2015. godine skoro dvostruko je uvećana trgovinska razmena između Indije i Srbije, ali to je nedovoljno s obzirom na mogućnosti dve zemlje.

On je naglasio da su indijski investitori zainteresovani za jačanje ekonomske saradnje i to naročito u oblasti infrastrukture, obnovljive energije, informacionih tehnologija, poljoprivrede, bankarstva i turizma, kao i naučno-tehničke i oblasti tekstilne industrije.

Premijer Vučić je obavestio indijske privrednike o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine, kao i o paketu ekonomskih mera za podršku stranim investitorima.

On je naglasio da je poslovna klima u Srbiji značajno bolja i da je podrška Vlade za otvaranje novih radnih mesta naišla na veliko interesovanje nekih od najvećih evropskih kompanija.

Premijer je istakao da zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, CEFTA, Turskom, SAD, kao i zemljama Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, Srbija danas predstavlja veoma interesantnu destinaciju za direktne strane investicije sa najvećim potencijalnim tržištem.

Indijski privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i lokacijski veoma zanimljiva za njihove investitore zbog mogućnosti da za kratko vreme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

broj komentara 52 pošalji komentar
(sreda, 11. jan 2017, 17:46)
anonymous [neregistrovani]

optimizam

Srbija i Indija su već imali neke saradnje u poljoprivredi. Da podsetimo, naš traktor popularni ferdža i Indijski TAFI su ista vrsta traktora, čak neki njihovi traktori su dolazili na naša tržišta, kao i naši koji su prodavana na njihovom. Prostor za saradnju je ogroman i siguran sam da će se naći modalitet za bolju i uspešniju saradnju naše dve zemlje.

(sreda, 11. jan 2017, 17:26)
Zoran [neregistrovani]

...

Indija je ogromno trziste samo treba da imamo dovoljno proizvoda koliko oni traze.

(sreda, 11. jan 2017, 17:23)
Bisenija [neregistrovani]

Predivno

Jačanje saradnje dve privrede može dovesti do pojačanog izvoza i našeg prosperiteta u svetu.

(sreda, 11. jan 2017, 17:13)
nele [neregistrovani]

odlicno

Samo ulaganje u poljoprivredu nasa zemlja bi mnogo ojacala i otvaralo bi se mnogo radnih mesta, poljoprivreda je pravi potencijal Srbije.

(sreda, 11. jan 2017, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

indija

Sa ovom saradnjom u oblasti poljoprivrede bi doslo do razvoja Vojvodine tako da treba zaista pokrenuti saraddnju.

(sreda, 11. jan 2017, 16:52)
giga [neregistrovani]

dokman

Svaki susret i svaki razgovor može Srbiji doneti investicije, izvoz roba, prosperitet odnosa izmedju Srbije i Indije.

(sreda, 11. jan 2017, 16:27)
Behara [neregistrovani]

INd

Saradnja sa Indijom na ovom polju bila bi od velikog značaja za našu državu, a imala bi uticaja i na razvoj srpskog sela.

(sreda, 11. jan 2017, 16:25)
ivan [neregistrovani]

Podrska

Zaista je ovo jako pozitivno i otvara nove mogucnosti

(sreda, 11. jan 2017, 15:55)
anonymoussanja [neregistrovani]

sgj

Saradnja na ovom polju je jako bitna za Vojvodinu.

(sreda, 11. jan 2017, 15:52)
Sale [neregistrovani]

kom

Mogućnosti su prezentovane, ostaje još rad na realizaciji.