Hladan talas usijao balkansko tržište struje

U ledenim danima i srpski i energtski sistemi evropskih zemlja su stabilani, ali raste potrošnja svih energnata. Zbog višestruko uvećanog prometa, ruke najviše trljaju trgovci električnom energijom. Samo od petka, berzanska cena električne energije je utrostručena.

Struja je proteklih dana među najtraženijom robom u Evropi. Megavat sat na berzama u našem regionu koštao je u petak oko 50 evra, a sada je već 150 evra. Na Mađarskoj berzi u špicu cena je dostizala i trista evra.

"Poslednjih par dana zabeležen je istorijski maksimum cena na organizovanom tržištu, tj. berzama struje. Količine su stabilne tako da je rast cena uzrokovan povećanom potražnjom. Takođe oteževajuća okolnost, pored niskih temepertura jeste nedostatak vode, sušan je periodu u celom regionu koji odmah utiče na povećanje cene", kaže Miloš Mladenović, direktor Sepeksa - Srpske berze struje.

Samo za tri dana potrošnja struje u našoj zemlji povećna je do 15 odsto, u nekim zemljma je duplo veća. Dispečerski centar Elektromreže Srbije u stalnom je kontaktu sa svim operatorima evropskih prenosnih sistema.

"U slučaju da dobijemo zahtev od drugih sistema za ispomoć za havarijske isporuke, elektroenergetski sistem Srbije je spreman da u svakom trenutku odgovori na te zahteve", kaže Aleksandar Kurčubić, izvršni direktor za tržište i upravljanje EMS-a.

U "Gaspromu" kažu da su za Božićne praznike imali rekordne isporuke gasa.

"Pet dana za redom, samo isporuke preko Severnog toka dostigle  su 165,2 miliona kubnih metara na dan. To je 10 odsto veća količina nego što je planirni godišnji kapacitet tog gasovoda", navodi "Gasprom".

Najveći izvoznici struje u Evropi su trenutno Nemčka i Rumunija. A na regionlnom energetskom tržištu znatno je povećna tražnja uglja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво