Vulin: Povećane penzije i minimalna cena rada

Minimalna cena rada u Srbiji od danas je povećana sa 121 na 130 dinara po radnom satu, tako da minimalna mesečna zarada iznosi 22.260 dinara, dok će penzioneri dobijati primanja viša za 1,5 odsto.

Od danas, takođe, stupaju na snagu i nove odredbe za penzionisanje, pa se starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomera za šest meseci, na 61 godinu i šest meseci života.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin ističe da će svi građani koji rade za minimalac imati povećanje zarade od blizu osam procenata, što znači da će za prosečnih 174 sata rada mesečno, zarađivati nešto više od 22.000 dinara.

On navodi da je vlada i u godini za nama svojom politikom pokazala da će uvek voditi računa o održivosti svake mere koju donese, pa je tako moguće povećati i minimalnu cenu rada.

Podseća da je ta odluka doneta uz saglasnost sindikata i široko odobravanje poslodavaca.

"Onima kojima je to najpotrebnije, koji zarađuju najmanje, omogućeno je povećanje zarada za blizu osam procenata. To su prihvatili i poslodavci, jer se u Srbiji bolje zarađuje i privređuje, pa mogu da izdrže povećanje plate", kaže Vulin.

Kad je reč o povećanju starosne granice za odlazak u starosnu penziju, uslov za žene u 2017. godini je 61 godina i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Vulin podseća da su to mere koje su usvojene izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pre tri godine.

Cilj je da se uslovi za penziju za žene i muškarce izjednače do 2032. godine, kada će odlaziti u penziju sa istim brojem navršenih godina - 65.

Takođe, penzionerima u Srbiji u januaru će biti isplaćena primanja uvećana za 1,5 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво