Grčić: EPS u plusu, ubuduće stroža naplata dugovanja

Za deset meseci ove godine EPS je ostvario dobit od 16,5 milijardi dinara, a Novu godinu preduzeće će dočekati sa 52 milijarde dinara na računu. Pored nastavka započete reorganizacije pred EPS u 2017. mora da smanji gubitke i krađu struje, i da poveća naplatu, rekao je za RTS vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Napolju je minus, zima tek predstoji a 70 odsto struje se dobija iz uglja koji od poplava nije najboljeg kvaliteta zbog čega se troši veća količina.

Snabdevanje je potpuno stabilno a potrošnja je na nivou prošlogodišnje. EPS je u prvih 10 meseci zabeležio dobit od 16,5 milijardi dinara što je rezultat započetih reformi. Samo na korišćenju motornih vozila troškovi su smanjeni za 15 odsto i te uštede su ogromne", rekao je gostujući u Dnevniku RTS vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

U dogovoru sa MMF-om i Svetskom banku broj zaposlenih je trebalo da bude smanjen za 1.000 ljudi.

"Ti razgovori nisu bili ni malo lako  ali smo u razgovorima uspeli da im objasnimo da nema potrebe za otpuštanjem i da je pravi model za smanjenje broja zaposlenih socijalni program što su oni i prihvatili. Prijavilo se oko 2.000 ljudi, najviše iz "Kolubare". Naša procena je da će ta brojka biti nešto ispod 1.900", rekao je Grčić.

Smanjuje se i broj velikih dužnika.

"EPS je već uspeo da podigne naplatu za 1,5 odsto. Vlada je zauzela čvrst i jasna stav kada je reč o velikim dužnicima i pomaka već ima, primer je "Bor" koji je uplatio dug", rekao je Grčić.

U narednoj godini EPS očekuje i početak izgradnje novog termo bloka u Kostolcu.

"Investicija u Kostolcu je vredna 715 miliona dolara i to je veoma složen proces koji se odvija u 14 faza i i mi na proleće očekujemo početak izgradnje novog bloka u Kostolcu", rekoa je Grčić.

Tržište struje je otvoreno a zbog nepravilnosti u proceduri 300 velikih potrošača je otišlo.

"Postoji razlika u obračunu koju mi primenjujemo. Sve nepravilnosti koje smo uočili predali smo ministarstvu unutrašnjih poslova a ljude koji su bili na odgovormnim mestima smo smenili dok se istraga ne završi. Od tada nismo izgubili ni jednog kupca, dva velika smo vratili a očekujemo da će u se većina vratiti EPS-u u 2017. godini", rekao je za RTS vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво