Altiparmakov: Subvencije bolje od gomilanja dugova

Ukoliko je već politika Vlade da se državnim gubitašima odobravaju sredstva na ime pomoći, smatramo da je najbolje da se to radi na transparentan način, iskazivanjem u budžetu, nego da im se prećutno dozvoljavaju velike docnje i dugovanja, izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov u novogodišnjem intervjuu za Radio Beograd 1.

Nikola Altiparmakov je upozorio da su dugovanja ili docnje u ispunjavanju obaveza, osim kod velikih državnih kompanija poput RTB Bor-a ili Petrohemije, počele da se pojavljuju i kod niza lokalnih samouprava.

"Subvencije su bolje od gomilanja dugova utoliko što su transparentiji, manje loš način da se troškovi njihovog izdržavanja iskažu u republičkoj kasi. Na taj način, kada svi vidimo koliko nas koštaju gubitaši, onda ćemo i mi kao društvo i politička elita prepoznati da je to neodrživo. Nadamo se da će se onda stvoriti neophodna podrška za završetak tih reformi", rekao je Altiparmakov za Radio Beograd 1.

"Krajem 2017. godine okončaće se aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom a istorijski gledano, u poslednjih 15 godina, svaki put kada bi se završio aranžman sa MMF-om dobri fiskalni rezultati bi nestajali i krenule bi neodržive mere, poput povećanja plata u javnom sektoru, penzija ili davanja za preduzeća - gubitaše", istakao je Altiparmakov. 

Upozorio je da kraj aktuelnog aranžmana nosi sličan rizik i podsetio da upravo zato Fiskalni savet Vladi preporučuje da, osim sređivanja stanja u državnim i javnim preduzećima, pronađe i dugoročno rešenje za usklađivanje rasta penzija.

"Pre eventualnog povećanja penzija, potrebno je razrešiti nedoumice oko smanjenja koje se desilo pre dve godine. Potrebno je da Vlada zauzme stav da li je to smanjenje trajno, privremeno ili da pronađe neko međurešenje koje će garantovati predvidivost budućeg usklađivanja", rekao je Altiparmakov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво