Krediti bez hipoteke kao pomoć preduzetnicima

Ova godina je bila i u znaku preduzetika, a Vlada je proglasila i deceniju preduzetništva. Sumiraju se rezultati mera koje je Ministarstvo privrede preduzelo kako bi se više ljudi odlučilo da pokrene sopstveni biznis. Podrška iz budžeta nastavlja se i iduće godine, a pored toga će na raspolaganju imati i alternativne izvore.

Firma Aleksandra Pavlovića posluje 26 godina i zapošljava 125 radnika. Njeni proizvodi mogu da se kupe širom bivše Jugoslavije. Mesečno proizvede i do 9.000 različitih odevnih komada. Da bi proizvodio i više, Aleksandar je podigao kredit.

"Koristićemo ga za nabavku repro materijala, materijala, gde možemo da postigneno neku jeftiniju cenu i za proširenje proivodnje, a možda da zaposlim još novih ljudi", kaže Aleksandar Pavlović iz šabačke firme "PL Fešn".

Ovaj kredit je povoljniji u odnosu na standardne kredite. Finasira se iz Evropskog investicionog fonda preko projekta "Kozme". Privrednicima je omogućeno kreditiranje obrtnih sredstava, za koja neće morati da daju hipoteku. "Banka Inteza" je prva koja je pokrenula ovaj program.

"Uzmimo za primer kredit od 30.000 evra, koji će se otplaćivati za neku mesečnu ratu od oko 1.000 evra, dok je po ovom programu maksimalni iznos kredita ograničen na 150.000 evra, a njegova mesečna otplata će biti povećana na nekih 5.000 evra mesečno", kaže Bojan Lečić iz "Banke Inteze".

U godini preduzetništva, Ministarstvo privrede je pokrenulo 33 programa za mala i srednja preduzeća. Za te programe, privrednici se lakše odlučuju. Ipak, pristupanje Evropskoj uniji nudi nove pogodnosti.

Pored "Kozme", koji je ponudio 60 miliona evra kreditnih sredstava, privrednicima su dostupni i Program za zapošljavanje i socijalne inovacije i "Horizont 2020".

"Pre svega podrazumeva da su dosadašnji preduzetnici i mala i srednja preduzeća koja nisu mogla da apliciraju ili da dobiju kredite komercijalnih banaka, uslovi nisu bili povoljni i nisu mogli da ih ispune, krediti su bili skupi. Sada se, uz pristupanje ovim programima, omogućava bolja ročnost kredita koji su bez kolaterala", kaže Milica Zatezalo iz Ministarstva privrede.

Koji su programi dostupni, privrednici mogu da saznaju na sajtu godine preduzetništva. Pored resornog Ministarstva, Privredna komora Srbije je tu da ih usmeri.

"Da privrednici budu još bolje upoznati koji su to sve potencijali, da li su u pitanju nek sredstva iz evropskih fondova nekih projekata, da li su u pitanju programi za koje se država opredeli ili paketi koje poslovne banke imaju. Ono što je u Srbiji bilo aktuelno to je bila promocija paketa koji pogoduju proizvodnji, koji pogodoju izvozu i to je jedan od veoma važnih sektora, važnih grana u koje treba ulagati", kaže Aleksandar Kemiveš iz PKS.

Ministarstvo očekuje da se i druge banke uključe u ovaj program u 2017. godini, kako bi se malim i srednjim preduzećima pružile nove mogućnosti kreditiranja u fazama rasta i razvoja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво