Slovenački model proizvodnje živinskog mesa uskoro i u Srbiji

U Sloveniji se već godinu dana sprovodi program uzgoja živine koji obezbeđuje prirodnije uslove života na farmama. Slovenački proizvođači imaju nameru da i u Srbiji stimulišu kooperante da proizvode živinsko meso sa dodatnom vrednošću.

Živinska farma u Fominu u Sloveniji na prvi pogled izgleda uobičajeno, ali reč je o najmodernijem načinu uzgoja živine u Evropi. U besprekornim higijenskim uslovima životinjama se obezbeđuje više slobodnog prostora.

"One imaju više slobode u kretanju i to je za životnje bolje, prirodnije. U samim štalama imaju više prirodne svetlosti", kaže stručni saradnik farme "Fomin" Igor Galić.

Sve što se proizvede na ovaj način, Švajcarci kupe ne pitajući za cenu koja je znatno veća nego cena standardnog živinskog mesa.

"Meso je malo čvršće jer se životinje mnogo više kreću, tako da je to dobro za potrošače, jer oni vole malo čvršće meso", ističe rukovodilac kvaliteta u "Perutnina Ptuj" Brigita Vidiš Zelenko.

Slovenci su odlučili da se kontrolisanom proizvodnjom od njive do trpeze bore sa poplavom jeftine piletine na evropskom tržištu.

"Nikako se mi ne možemo boriti sa cenom, sa količinama, jedino što je moguće da se borimo kvalitetom. Zato smo obezbedili sve sertifikate", rekao je član Uprave "Pivka" Aleksander Debevec.

Najveći slovenački proizvođači živinskog mesa učestvuju u projektu Evropske unije u promociji bezbednog živinskog mesa sa poreklom, a žele da se ti standardi ostvare i u našoj zemlji.

"Srbija nam je jako značajna, to je regija koja ima jako veliki potencijal, pogotovo za uzgoj živinskog mesa. Mi ćemo nastojati da povećamo broj farmi, verovatno ulagati u nove kapacitete u klaonici i preradi", navodi predsednik Uprave "Perutnina Ptuj" Tibor Šimonka.

Od 2008. godine fabrika "Topiko" u Bačkoj Topoli radi u sistemu "Perutnine Ptuj".

Nekada gubitaš sa zastarelom tehnologijom "Topiko" sada zapošljava 630 radnika, poštuje slovenačke standarde u proizvodnji i stvara profit.

"Planiramo da povećamo proizvodnju, trenutno smo u pripremi projekata izgradnje nove prerade", kaže direktorka mesne industrije "Topiko" iz Bačke Topole Hermina Šerona.

Naredne godine "Topiko" će srpskim kooperantima ponuditi znanje i najmoderniju tehnologiju za proizvodnju živinskog mesa.

Sa farme "Fomin" za Švajcarsku se godišnje izveze više od 400.000 komada živine. "Perutnina Ptuj" planira da i u Srbiji pokrene ovu vrstu posebne proizvodnje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи