Dačić: OCES treba još više da se posveti zajedničkim interesima

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je, nakon Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES) u Beogradu, da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima zemalja koje čine region.

Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare, naglasio da se ne radi samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije.

Dačić je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, čija je zemlja predsedavala OCES-u pre Srbije, i ukazao da Turska od 1. januara preuzima predsedavanje.

Konferencija u Beogardu, prema njegovim rečima je bila dobra, a Dačić je podvukao da je OCES organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ali da nije lišena političkih tema zbog čega je potrebno strpljenja i dosta živaca, kao i posebnog pristupa kako bi s omogućilo da se donesu odluke.

U Beogradu, kako je naglasio, donete su odluke, a jedna od njih je bila da se prihvati donacija Ruske federacije od milion dolara.

"Mogla je da se ne donese odluka, ako ne postoji politička saglasnost, i ta sredstva bi se vratila u ruski budžet. Ja sam rekao ako neko neće da prihvati sredstva mi hoćemo, nije problem", šaljivo je kazao Dačić dodajući da su i takve teme opterećene politikom.

Podsetio je da OCES okuplja 12 zemalja, i da sledeće godine obeležava 25 godina postojanja.

Na kraju on je izrazio zahvalnost što su na beogradskoj konferenciji učestvovali ministri spoljnih poslova Ruske federacije, Rumunije i Moldavije, te preneo da je bilo planirano da doputuje i šef turske diplomatije, ali da on nije mogao da dođe zbog terorističkih napada koji su se dogodili u toj zemlji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ahmet Jildiz izjavio je da je prava čast da
Turska predsedavanje OCES-om preuzme od Srbije ocenivši da je Srbija prethodnih šest meseci uspešno predsedavala.

"Čestitam Srbiji na uspešnom predsedavanju i prava je čast da uzmemo zastavu iz njihovh ruku", rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Zamenik turskog šefa diplomatije je naveo i da će tokom predsedavanja Turske jedan od prioriteta biti da se finalizuje proces reformi unutar organizacije.

"Zadovoljan sam što su mnoge delegacije podržale transnacionalne zeleznice, luke iaerodrome, koji služe ne samo toj zemlji, nego i svim zemljama regiona. Nadam se da ćemo završiti i sledeći aerodrom u Istanbulu tokom sledeće godine", kazao je.

On je rekao i da će u Istanbulu sledećeg juna biti organizovan samit u okviru predsedavanja, a koji se poklapa sa 25. Godišnjicom OCES i dodao da će države članice doći u što većem broju.

Generalni sekretar OCES Mihael Hristidis rekao je da, uprkos poteškoćama i bilateralnim tenzijama koje možda postoje, ova organizacija već 25 godina predstavlja vrlo koristan mehanizam za izgradnju poverenja.

On je otvoreni prozor ka dijalogu i razumevanju, što je dodatna vrednost organizacije, naglasio je Hristidis

Kristidis je kazao da mu je drago što je u Beogradu OCES dobio priliku da "se kupa u svetlu medija", jer obično nema priliku da ima vidljivost, a potrebna je vidljivost kako bi se više znalo o najreprezentativnijoj i najzrelijoj institucionalnoj regionalnoj organizaciji koja već 25 godina uanpređuje odnose u regionu, a koja dobija sve veći geostrateški značaj.

U vezi sa tim posebno je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Hristidis je kazao da OCES, kao i svaka druga organizacija mora da se prilagodi i transformiše, što i radi.

Srbija je u Sočiju u julu od Rusije preuzela šestomesečno predsedavanje OCES-om, koje traje do 31. decembra kada će predsedavanje preuzeti Turska.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je na Samitu šefova država i vlada 11 zemalja crnomorskog regiona u Istanbulu 1992. godine.

Srbija se 2004. godine priključila ovoj regionalnoj ekonomskoj organizaciji i ove godine treći put predsedava OCES-om, nakon predsedavanja 2006-2007. i 2012. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи