Informacije o besplatnim akcijama na šalterima Poštanske štedionice

Prema Zakonu, 2010. godine je 4,8 miliona građana dobilo besplatne akcije NIS-a, 2011. godine "Aerodroma", a 2012. godine "Telekoma". Oni koji nisu prodali akcije, ukoliko nisu dizali dividende, mogli su da skupe nešto više od dve hiljade dinara. Međutim, neki građani tvrde da nisu dizali dividende, a da im je na šalteru Pošte rečeno da na računu nemaju ništa ili da imaju samo oko 350 dinara. Nekima je rečeno da ih uopšte nema u registru za besplatne akcije.

Član IO "Poštanske štedionice" Danko Pavlović ističe da građani sve informacije o kretanjima svojih akcija mogu dobiti na šalterima "Poštanske štedionice".

"'Poštanska štedionica' ima detaljnu evidenciju o tome kuda su građani dali instrukcije da im se uplati novac", kaže Pavlović.

Napominje da je prošao dosta dug period od primene Zakona o podeli besplatnih akcija i da je najčešći način isplate sredstava, odnosno prodaje hartija od vrednosti, obraćanje građana u poslovnicama "Poštanske štedionice" i davanje naloga za prodaju hartija od vrednosti i podizanje dividendi.

Građani su takođe mogli isto da urade u poslovnicama Pošte, kaže Pavlović.

"Treći način, koji je ne manje zastupljen, jeste da su prilikom registracije hartija od vrednosti neki građani dali svoje postojeće tekuće račune gde su primali zarade", objašnjava Pavlović.

Navodi da je provera moguća i u Centralnom registru, kome se može pristrupiti putem interneta.

Takođe, za sve informacije je dostupan i kol-centar Poštanske štedionice, gde pozivom na broj 011/2020292 građani mogu dobiti nepohodne informacije.

Pavlović napominje da nisu svi građani ostvarili pravo na akcije, i da su uslov za dobijanje akcija ispunile osobe koje su 31. 12. 2007. godine bile punoletne, imale prebivalište u Srbiji i nisu u prethodnim procesima privatizacije stekle pravo na akcije.

Inače, od 4,8 miliona građana koji su stekli pravo na akcije, već prve godine je 2,5 miliona građana prodalo svoje akcije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара