Vučić: Aerodrom "Nikola Tesla" jedan od najboljih u regionu

Premijer Aleksandar Vučić posetio je Aerodorom "Nikola Tesla" u Beogradu i obišao novoizgađenu platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona.

Vučić je, u obraćanju novinarima, rekao da je ranije trebalo od deset do 25 minuta da se odlede avioni, a da izgradnjom platforme više za tim nema potrebe i da se time postiže prava redovnost saobraćaja.

"Beogradski aerodrom ima pet miliona putnika i to je dobra novost. Postižemo još veću redovnost, veću od 90 odsto, čime spadamo u jedan od najboljih aerodroma u regionu", rekao je Vučić i dodao da bi bilo više od pet miliona putnika ove godine da "Lufthanza" nije štrajkovala.

Premijer je ukazao i na činjencu da je na Aerodromu "Nikola Tesla" u izgradnji i vidikovac, prvi put posle 40 godina, a u koji se ulaže oko milijardu dinara.

"Verujem da će ovo biti prelep deo, sa najmodernijim šalterima i trakama, što je važno jer je aerodrom prvo mesto s kojim se ljudi susreću kada dođu u jednu zemlju", rekao je Vučić. 

Ukupna vrednost radova na platformi i opreme je oko 577 miliona dinara, koje je Aerodrom izdvojio iz sopstvenih sredstava.

Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" je u novembru zabeležio, za taj mesec, rekordna 331.242 putnika, što je za 11 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Aerodrom će krajem godine dočekati više od 4,9 miliona putnika.

Vučić je rekao da Vlada razmišlja o davanju beogradskog aerodroma u koncesiju na 25 godina, bi donelo oko 350-400 miliona evra odjednom i godišnje po deset-jedanaest miliona evra. Naveo je da još nije doneta odluka, ali da je Vlada najbliža koncesiji.

"“Išli bi smo na plaćanje unapred za celokupan ugovor, kao i na godišnju koncesionu naknadu. Bila bi otvorena tenderska procedura, i mislim da bismo mogli da dobijemo koncesiju na 25 godina"”, rekao je Vučić.

Dodao je da se o tome razgovara sa koncesionim savetnikom kompanijom "“Lazard"”.

"“To bi značilo da godišnje imamo oko deset-jedanaest miliona evra. Plus još unapred plaćanje, za koje mislim da možemo da dobijemo 350-400 miliona evra, što je dobro u odnosu na pre nekoliko godina, kada nismo mogli da dobijemo ni 100 miliona evra”", rekao je Vučić.

Kako je konstatovao, to će biti moguće zahvaljujući dobrim rezultatima rada ove vlade, uprave aerodroma i kompanije "Er Srbija".

Do početka naredne letnje sezone trebalo bi da budu završeni radovi na Terminalu 1 i putnicima će na raspolaganju biti 33 novih ček-in šaltera.

Planiran je novi hol za registraciju putnika i novi transportni sistem za opsluživanje prtljaga.

Nakon uređenja, u funkciji će biti 28 novih ček-in šaltera i pet uređaja za samostalnu registraciju putnika na let. Planirana vrednost investicije je više od milijardu dinara.

Površina platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona iznosi oko 21.000 kvadratnih metra, od čega je oko 16.500 kvadrata predviđeno za kretanje aviona.

Tehnološkim rešenjem je predviđeno istovremeno korišćenje platforme za dva uskotrupna aviona.

Platforma je projektovana da omogući prihvat i najvećeg aviona "erbas A-380", a kolovozna konstrukcija je namenjena teškom saobraćajnom opterećenju.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи