Vučić: Čvrsto stojimo na evropskom putu, otvoreni smo za investicije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je na simpozijumu "World Minds" u Švajcarskoj da Srbija ima privredni rast od 2,8 procenata i da je čvrsto na evropskom putu.

"Razmišljao sam kako svoju zemlju najbolje da predstavim. Poslednjih 17 godina nismo imali nikakav rat, što je rekord. Mnogo ratova prošlo je našom teritorijom, mnogo smo ljudi izgubili. Danas smo na dobrom putu, putu ekonomskog oporavka. Bili smo na ivici ekonomskog opstanka do pre tri godine, a danas imamo suficit", istakao je Vučić na simpozijumu koji je otvorio sa predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom Amanom.

"Ovo je treća godina kako smo u MMF aranžmanu, imamo privredni rast od 2,8 odsto, a nadamo se i boljem", istakao je premijer dodajući da je Srbija značajno napredovala i na Duing biznis listi.

"Čvrsto stojimo na evropskom putu, a sledeće nedelje biće otvorena još neka poglavlja u procesu evrointegracija. Danas Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitore. Imamo najbolji grad u regionu, otvoren za turiste iz svih zemalja. Pozivamo vas sve da dođete i da se u to uverite", istakao je Vučić.

Obraćajući se skupu, premijer Vučić je govorio i o situaciji u regionu, migrantskoj krizi, izborima u Americi, referendumu u Italiji, promenama u Bugarskoj, ekonomskoj saradnji sa Kinom i Emiratima, evropskom putu i predstojećim izborima u Srbiji, kao i dualnom obrazovanju.

"Jedna od najvažnijih stvari za mene u narednom periodu jeste reforma našeg obrazovnog sistema. Želim više povezanosti između potreba budućeg tržišta rada i današnjeg obrazovnog procesa. Želim dualno obrazovanje u kome bi sami đaci svakodnevno stavljali na probu u poslovnoj praksi ono što čuju na studijama i bili u mogućnosti da profesorima kažu – ne, to se u praksi ne radi više tako kako nas vi učite, radi se drugačije, bolje, jednostavnije, pogledajte i sami šta smo naučili", kaže Vučić.

Da bi ovo bilo moguće, dodaje premijer, moramo prvo da stvorimo dovoljno jakih kompanija koje bi bile spremne da učestvuju u reformi i da ponude praksu mladima pre kraja formalnog obrazovanja.

Na simpozijumu "World Minds", zajednici lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji, predsednik Švajcarske je pozdravio srpskog premijera i naglasio da je Srbija značajan faktor u Evropi i zahvalio na podršci i želji srpske vlade da iskoristi iskustva iz švajcarskog obrazovnog sistema.

Šnajder Aman je ocenio da su na delu digitalizacija i nova industrijska revolucija, koje će radikalno promeniti naše živote.

"Stoga, nauka i tehnologija mogu značajno da unaprede naše društvo, naročito u ekonomskom smislu", rekao je predsednik Švajcarske.

Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Švajcarskoj, gde je sa predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom Amanom posle podne otvorio simpozijum "World Minds", zajednicu lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji.

Ovogodišnji simpozijum okupio je više od 1.000 eminentnih stručnjaka, članova zajednice "World Minds", koji su na tom skupu razmenili ideje i mišljenja u oblasti nauke, tehnologije, društva i kulture, kako bi unapredili svoja znanja i primenili novostečena iskustva.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво