Za obnovu puteva izdvojene 42 milijarde dinara

Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu je za narednu godinu dobilo dvostruko više novca nego za 2016. – 75,66 milijardi, u odnosu na prethodnih 32,78 milijardi dinara. Zorana Mihajlović za RTS kaže da će to sigurno uticati na veći broj projekata, da će se radovi na Koridoru 10 završiti, ali i da će biti pokrenuti novi projekti i obnova. Ističe da iz "Železnica Srbije" treba da ode 3.000 radnika i da će svi oni dobiti adekvatnu otpremninu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović je rekla da su 42 milijarde dinara izdvojene za rehabilitaciju i izgradnju železnica i auto-puteva.

"Postoje projekti koji se rade, završili smo 100 kilometara auto-puta, rehabilitovali blizu 100 kilometara, sledeće što radimo jeste završavanje Koridora 10, imaćemo završen auto-put od Obrenovca do Preljine, zatim nove projekte, nastavak rehabiltacije... Imamo mnogo posla i neophodan je novac, a budžet je pokazao šta smo doneli i šta ćemo nastaviti da radimo", objašnjava Mihajlovićeva.

Ističe da novac koji je bio izdvojen i koji se uzimao za auto-puteve, ministarstvo, železnicu sada pripada resoru saobraćaja.

"Jedno je fizička realizacija, a drugo da li smo povukli kredite. To su krediti koji su uzimani u periodu pre 10-15 godina, koji nisu iskorišćeni. Napravili smo plan da sve od novca iskoristimo najbrže što možemo. Stavljene su 42 milijarde dinara, to su projektni zajmovi za rehabilitaciju, železnicu, auto-puteve", rekla je Mihajlovićeva.

Kaže da je izvršenje za ovu godinu 98 odsto i da očekuje iste rezultate sledeće godine.

"Ne očekujem probleme. Bez infrastukture ne možemo da se razvijamo", istakla je Mihajlovićeva.

Govoreći o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice, za koji je juče u Moskvi produžen rok za otplatu do 2021. i za koji je propisano da ćemo 2018. platiti jedan odsto proviziju na sredstva koja ne iskoristimo do kraja naredne godine, Mihajlovićeva je rekla da ćemo rekonstruisati prugu Beograd–Budimpešta, ali da ono što ne bude povučeno po ugovoru mora da se plati.

"Ono što nije bilo povučeno po ugovoru mora da se plati. Krediti nisu iskorišćeni zbog toga što nije bilo projekata, sve smo pokrenuli, imamo novac i za Ipsilon krak, 10 godina se priča o tome. Mi smo sve uradili, postoji prošlost koja nas košta toliko da kasnimo u realizaciji kredita", smatra Mihajlovićeva.

Govoreći o 16 milijardi dinara koje su Budžetom za 2017. predviđene za "Železnice", ministarka ističe da se tu ne nalaze samo subvencije za "Železnice", koje su, dodaje, ove godine za milijardu manje nego prošle, i za dve i po milijarde manje nego pretprošle godine.

"Tu se nalazi i avans za ruski kredit, to nisu subvencije za plate nego su to delom i infrastrukturni projekti", kaže Mihajlovićeva i dodaje da se već radi na bitnim infrastrukturnim projektima, poput deonice Stara Pazova – Novi Sad i Žeželjevog mosta.

U Skupštinu je stigao i predlog Zakona o stanovanju sa spornim članom 153, kojim se onima koji koriste državne stanove omogućava da ih i otkupe na 20 godina bez kamate. Ministarstvo je taj član zakona povuklo, objašnjava Mihajlovićeva, jer je nespretno napravljen član.

"Namera je bila da se pomogne porodicama koje žive u stanovima ljudi koji su mahom radili u Ministarstvu unutrašnjih poslova i koji su poginuli, ranjavani su u ratovima ili nisu sposobni za rad. To nije adekvatno rešeno, očekujem da ćemo razgovarati o tome u narednih mesec dana", objasnila je Mihajlovićeva.

Govoreći o ozakonjenju objekata, istakla je da je to veoma važno. Dodaje da su neke lokalne samouprave bile spore, a neke brze u obavljanju tog posla.

"Ukupno 37.000 je ozakonjeno, imali smo konferenciju na kojoj smo razgovarali o tome, u naredne tri godine bi trebalo da bude gotovo. U Čačku se, na primer, 83 rešenja dnevno radi, završiće se u naredne tri godine", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija ima odličan poslovni ambijent, koji se nalazi u prvih 10 u svetu i da nije zaostajala u izgradnji kilometara auto-puta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара