Proizvođači mleka traže od države da nastavi da ih podržava

Asocijacija poljoprivrednika apelovala je na Vladu da produži trajanje carinske zaštite (prelevmana) za proizvođače mleka, ali i da u što skorije vreme donese Zakon o mleku, kako bi tu oblast uredila na kvalitetan način i zaštitila farmere od, kako se navodi, ucena i štetnih ugovornih obaveza koje diktiraju mlekare.

U saopštenju Asocijacija poljoprivrednika ocenjuje da je i pored donetih mera šteta u mlečnom govedarstvu velika i da sve više gazdinstava odustaje od proizvodnje mleka, zbog čega hiljade krava ide na prinudno klanje.

"Nažalost, prerađivači prethodnih godinu i po dana nisu iskoristili priliku da pomognu farmerima da podignu konkurentnost na viši nivo, već su nižim cenama još više demoralisali i one najupornije proizvođače mleka. Danas imamo situaciju da se prvi put posle dužeg vremena svaka litra mleka preuzima od proizvođača, ali i apsurd da mlekare traže od Vlade da se ukinu prelevmani, očito s namerom da tek stabilizovano tržište sirovog mleka uruše uvozom jeftinijeg mleka", navodi se u saopštenju.

Asocijacija je dodala da država kroz podsticajne mere mora početi i da menja rasnu strukturu goveda, preusmeravajući se ka simentalskoj rasi koja zadovoljava kriterijume za mlekom i mesom.

"Ubeđeni smo da Srbija ima još šanse u mlečnom govedarstvu ukoliko porodično poljoprivredno gazdinstvo bude prepoznato i podržano kao nosilac razvoja poljoprivrede po uzoru na razvijene Evropske zemlje", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво