Kineska banka u Srbiji, korist za privredu i građane

Kineska nova godina u Srbiji mogli bi da protekne u znaku dolaska na naše tržište Bank of Čajna pete po veličini banke u svetu. Međutim, to bi mogao da bude i kineski poklon nama jer je Narodna banka Srbije dala preliminarno odobrenje, a u roku od 60 dana očekuje se i zvanični početak rada. Kineska banka u Srbiji biće sedište za Istočnu i Jugoistočnu Evropu a prvi menadžeri su u Beograd došli iz mađarske filijale još u junu.

Da li bi dolazak kineskog bankarskog džina sto puta težeg od celog domaćeg bankarskog tržišta trebalo da nas raduje ili plaši? Kineska banka (Bank of China) je dobar džin koji će postupno i na obostrano zadovoljstvo stati na naše tržište. Takva je praksa, bilo da dolaze u Ameriku ili u Evropu.

Guo  Ksijao, predsednik asocijacije kineskih privrednika u Srbiji kaže da je dolazak Kineske banke velika prekretnica za dolazak velikih kineskih kompanija i investitora.

"Već u drugoj fazi biće i podrška malim i srednjim preduzećima od kojih mnoga posluju u Srbiji. Očekuje se i poboljšanje finansijske ponude i za građanstvo u Srbiji ali mislim da će u prvoj fazi to biti odličan servis privredi", kaže Guo Ksijao.

Juan je na našim tržištu priznata valuta i neke banke kod nas već obavljaju platni promet i prihvataju štednju u kineskoj valuti. Time se izbegavaju troškovi konverzije i provizije iz juana i dolara u dinar i obrnuto. Osim privrede korist bi moglo da ima i stanovništvo.

"Mislim da bi bilo dobro kada bi banka počeka da radi za građane. Nema teoriske šanse da banka propadne, da se desi treći svetski rat ona neće da propadne", kaže Šen Hong iz Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji.

Novi Pupinov most spaja Zemun sa Borčom. Tik iza mosta na levoj obali Dunava uskoro će na nekoliko stotina hektara biti podignuta industrisjka zona Reva u kojoj će najveći broj kompanija koje će poslovati biti iz Kine.

"Svi koji budu podizvođači radova tih velikih kineskih kompanija koje budu ulazili u to imaće velike koristi od toga jer će moći da uživaju blagodeti kreditnih aranžmana koji su povoljni, u sklopu toga što povoljnost uživaju kineske kompanije, a treće sve što je vezano za garancije za velike projekte jedino oni su mogli da obezbede i logično da će kineske kompanije preferirati tu banku", kaže ekonomista Đorđe Đukić.

Kineska banka posluje u 46 zemalja i obrće kapital od 2.700 milijardi dolara. Zapošljava 285.000 radnika, a godišnji čist profit je 26 milijardi dolara, gotovo kao naš godišnji bruto domaći proizvod.

Dakle, već od februara u našem bankarskom sistemu moći ćemo da kažemo - huaing ili na srpskom "dobrodošli", jer ne dolaze samo po deo tržišnog kolača već ga uvećavaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се