Petrović: Budžet nagoveštava bolju 2017. ali ne i veći standard

Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu ali za porast standarda je potreban veći broj godina, poručuje predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je večeras da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za građane ali da se to neće značajno osetiti u povećenju njihovog standarda.

"Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu ali za porast standarda je potreban veći broj godina", rekao je Petrović za RTS.

Rekao je i da planirani deficit obećava da će rast javnog duga zaustaviti i da će početi da pada s čim se, u istoj emisiji saglasio i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Savić je rekao i da je dobro da imamo smanjenje deficita i da je suština da nivo deficita bude niži od stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

Petrović i Savić smatraju i da predsednički izbori, najavljeni za proleće iduće godine, neće uticati na planirane ekonomske parametre u Srbiji.

Oni su ukazali i da su nastavak strukturnih reformi i rešavanje problema celog petrohemijskog kompleksa, Rudarsko topioničarskog basena "Bor", rudnik "Resavica", kompanije "Galenika"... glavni izazovi koji će se naći pred Vladom Srbije i u narednoj godini.

Petrović i Savić su ocenili i da bi eventualno smanjenje poreza na zarade u 2017. godini bila dobra vest i da to pitanje treba razmatrati i na srednjoročni i dugoročni period.

"Mogućnost da se smanje porezi na plate bi bila dobra vest ali to morate da pokrijete iz drugih izvora... jedna stvar je smanjiti poreska opterećenja, druga je povećeti investicije a treća je povećati plate i penzije a ne može se sve odjednom", rekao je Petrović.

Savić je ukazao i da Vlada mora da istraje na programu finansijske konsolidacije i sprovođenju strukturnih reformi kao i da je neophodno da i dalje unapređuje privredni potencijal.

Petrović je ocenio i da će "za ozdravljenje javnih finansija biti potreban ceo mandat aktuelne vlade".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво