Oporavak "Petrohemije", rešavaju se stara dugovanja

Privredni sud u Pančevu obustavio je unapred pripremljeni plan reorganizacije za Petrohemiju. Iz Vlade su potvrdili RTS-u da to ne znači stečaj već da rade na rešavanju finasijskog restrukturiranja dugovanja kako bi pripremili novi UPPR, i za pančevačko preduzeće lakše našli strateškog partnera.

Stari dugovi koje je "Petrohemija" gomilala godinama su oko 600 miliona evra. "Srbijagas" i NIS potražuju po 250 miliona, a "Lukoil" oko 50 miliona evra. Sa "Lukoilom" dogovor je, kako kažu, gotovo postignut, a sa NIS-om je u završnoj fazi.

"Ideja je da se kroz konverziju dela dugova, kroz otpis dela dugova i na kraju kroz izmirenje dela duga prema ova dva komercijalna poverioca stvore uslovi da se usvoji UPPR u kasnijem periodu sa jedne strane, a sa druge strane da se sa kompanijom NIS napravi dugoročan aranžman o jednom kontinuiranom i zdravom snabdevanju 'Petrohemije' sirovinama", ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Većinski vlasnik "Petrohemije" je država a udeo NIS-a je sada 13 odsto. Olakšavajuća okolnost je što "Petrohemija" već drugu godinu beleži pozitivno tekuće poslovanje.

"U prvih devet meseci ostvarili su neto dobit od 40 miliona evra, da je projektovano za 2016 godinu da naprave neto dobit od preko 50 miliona", kaže Stevanović.

Zoran Popović sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju ističe da "Petrohemija" ima svoje već višegodišnje tržište u okruženju i pouzdane kupce koji su se uverili u kvalitet petrohemijskih proizvoda. "Na tom planu stvarno nema ozbiljnijih problema", ukazuje Popović.

Na srpskoj listi izvonika "Petrohemija" je na šestom mestu i nema viška radnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи