Intenzivnija saradnja Grčke i Srbije

Grčka je među vodećim investitorima u Srbiji, ali ima prostora za još intenzivniju saradnju dve zemlje, posebno na infrastrukturnim projektima, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Premijer Cvetković je na Poslovnom forumu grčkih i srpskih kompanija u Beogradu, posvećenom jačanju ekonomskih odnosa i mogućnostima investiranja, istakao da je to i potvrđeno Helenik planom za razvoj Balkana u okviru kojeg je Grčka dala Srbiji bespovratno 100 miliona evra za izgradnju Koridora 10.

Cvetković je naglasio da je izgradnja infrastrukture jedan od ključnih prioriteta sadašnje vlade, pošto loša infrastruktura otežava privlačenje stranih direktnih investicija.

Srpski premijer je ukazao da ova vlada mora da završi izgradnju Koridora 10 i da će u Srbiji u budućnosti biti ključno privlačenje stranih direktnih investicija, a posebno grinfild investicija.

Cvetković je podsetio da je Srbija uspostavila dobar sistem poreskih olakšica, tako da je stopa poreza na dobit preduzeća deset odsto, porez na zarade 12 odsto, a podsticaji na grinfild investicije od dve do 10.000 evra po zaposlenom.

Premijer je napomenuo i da je za investitore koji ulože najmanje 7,5 miliona evra i zaposle najmanje 100 radnika predviđeno oslobađanje od poreza na dobit na deset godina.

Cvetković je ponovio da se sledeće godine očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od četiri odsto, što je skromnije nego prethodnih godina, ali je i dalje relativno dobra stopa rasta.

Poziv grčkim kompnijama da investiraju u Srbiju

U uvodnom izlaganju na grčko-srpskom poslovnom forumu ministar ekonomije Mlađan Dinkić je podsetio da je Srbija i članica CEFTA sporazuma koji predstavlja tržište od 55 miliona ljudi.

Dinkić je najavio da će sledeće godine putarine za strana vozila biti izjednačena sa domaćim i napomenuo da će od 2010. za vozila na domaćim autoputevima biti uvedene takozvane "vinjete" da bi se ubrzao protok saobraćaja kroz Srbiju.

Ministar ekonomije je pozvao grčke kompanije da investiraju u Srbiju i ukazao na pogodnosti koje naša zemlja ima u pogledu slobodne trgovine sa Rusijom, a uskoro i sa Belorusijom i Ukrajinom.

Dinkić je najavio da će već sledeće godine početi gradnja Koridora 10 sredstvima budžeta Srbije i kreditima stranih banaka i podsetio da je grčka vlada u okviru Helenik plana izdvojila oko 100 miliona evra naglasivši da će u prvoj fazi izgradnje Koridora 10 biti građena deonica od Leskovca prema granici sa Makedoniijom.

U okviru izgradnje Koridora 10, Srbija planira da rekonstruiše i poboljša železničku infrastrukturu u saradnji s nemačkim "Dojčebanom", rekao je Dinkić i dodao da je železnička infrastruktura važna zbog izvoza koji se obavlja između luke Bar u Crnoj Gori i luke Solun u Grčkoj.

Grčka je sada na drugom mestu po ukupnoj sumi investicija u Srbiju koje iznose oko dve milijarde evra, podsetio je Dinkić i dodao da Grčka kompanije "Ote" ima i dalje 20 odsto vlasništva u srpskom Telekomu, a tu je i lanac trgovinskih kuća "Veropulos" i grčko učešće u privatizaciji Robnih kuća "Beograd" i hotelu "Metropol".

Dinkić je podsetio učesnike foruma da je Srbija u proteklih pet godina imala prosečni rast BDP-a od sedam odsto, a u 2009. godini planira rast BDP-a od četiri odsto.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи