BDP Srbije realno porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. godine u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i sektor finansija i osiguranja.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, BDP je u trećem kvartalu, prema desezoniranim podacima, povećan za 0,3 odsto u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Najveći međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti u trećem kvartalu zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 10,9 odsto, u građevinarstvu (8,5), u finansijskoj i delatnosti osiguranja (4,2) i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za 3,7 odsto.

Na rashodnoj strani, u posmatranom tromesečju je registrovan realan rast upotrebe bruto domaćeg proizvoda kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2015. godine.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su 0,5 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,3 odsto, za finalnu potrošnju države za 1,2, bruto investicije u osnovne fondove za 6,2, izvoz robe i usluga za 10,5 i uvoz robe i usluga za 5,9 odsto, navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара