Mihajlova: Ekonomska stabilnost važna za investitore

Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova za RTS kaže da je potrebno da Srbija nastavi sa reformama kako bi postala privlačnija za investitore.

Jana Mihajlova je rekla da je Bela knjiga –  spisak konkretnih predloga za unapređenje poslovne klime – važan proizvod Saveta.

"Bela knjiga je naš pregled pozitivnih promena i, što se tiče poslovnog okruženja u Srbiji ove godine, imali smo važnu godinu zbog toga što smo primetili da sada Srbija prolazi kroz period političke i ekonomske stabilnosti", rekla je Mihajlova gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njenim rečima, u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola postoji konzistentan napredak, dok je nešto slabije u radnom zakonodavstvu.

Mihajlova ističe da je potrebno da Srbija nastavi reforme kako bi postala privlačnija za investitore.

"Važna za investitore koji su već ovde, a oni razmljišljaju dugoročno, jeste ekonomska stabilnost. Važna je i reforma javnih preduzeća, sprovođenje zakona u oblasti poreza i usklađivanje evropskog i srpskog zakonodavstva, jer će to omogućiti veći izvoz srpskih proizvoda", naglašava Mihajlova.

Predsednica Saveta stranih investitora ukazuje na to da bi Savet voleo da srpska ekonomija bude konkurentnija, što bi donelo, kako kaže, više radnih mesta i više novca za srpski narod.

"Bitno je privući nove strane investitore i videli smo da se to kreće ove godine, imali smo investicije iz Kine u oblast čelika. Članovi Saveta stranih investitora ulažu u inovacije, ali i u razvoj ljudi. Kvalifikovana radna snaga je važan element zbog kog je Srbija konkurentna", ističe Mihajlova.

Savet, dodaje, ceni dijalog i napominje da se stvari ne događaju brzo.

"Poslovna zajednica je zahtevnija. Potrebno je da izdajemo Belu knjigu i u budućnosti", kaže Mihajlova i ponavlja da su osećanja i utisci stranih investitora pozitivni zbog fiskalne konsolidacije.

"Moramo svi zajedno da se trudimo da Srbija bude još jača", naglašava predsednica Saveta stranih investotora.

Savet stranih investitora okuplja više od 130 stranih kompanija koje su u Srbiji uložile skoro 29 milijardi evra i koje zapošljavaju 94.000 radnika. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво