Mihajlović: Mnogo zainteresovanih za Fruškogorski koridor

Za gradnju Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru, ima puno zainteresovanih, a i Mađarska želi da učestvuje u finansiranju, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

U izgradnji auto-puta u dužini od 37 kilometra mogao bi da bude primenjen model javno-privatnog partnerstva ili koncesija, rekla je Zorana Mihajlović Tanjugu, dodajući da će do maja 2017. biti zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat.

"Ima puno zainteresovanih za izgradnju budući da je tu gust saobraćaj, tako da možemo da razmišljamo o različitim načinima finansiranja. Od Mađarske koja se sada pojavila kao zainteresovana da učestvuje u finansiranju i izgradnji Furškog koridora do mnogih finansijskih organizacija i privatnih investitora", navela je Mihajlović.

Ministarstvo planira da sačeka završetak svih projekata i raspiše javni poziv kako bi se videlo koji je način najbolji za finansiranje.

Reč je o veoma teškoj deonici auto-puta sa tunelom kroz Frušku goru koji će biti najteži poduhvat, a biće dug skoro 3,5 kilometra.

Ta deonica je deo budućeg auto-puta od Novog Sada ka Špacu i Loznici.

Govoreći o pripremama za gradnju još jednog regionalnog auto-puta, od Pojata do Preljine, tzv. Moravskom koridoru dugom 109 kilometara, Zorana Mihajlović je rekla da će on koštati skoro pola milijarde evra i da će se u 2017. takođe, tražiti model za finansiranje projekta.

Taj auto-put treba da poveže koridore 10 i 11, a trasa će ići preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva.

"Postoje tri deonice, kao i studija izvodljivosti i naravno generalni projekat za celu deonicu od 109 kilometara. Procena je da to košta blizu 500 miliona evra, za delove se završavaju idejni projekat i do kraja godine će biti gotovi", rekla je ministarka.

Navela je da će uskoro biti završen kompletan idejni projekat i da će se videti da li će eventualno biti malo promenjena, kao i da bi u tom slučaju za mesec ili dva trebalo da bude završen novi plan za taj projekat.

Kada je reč o izgradnji drugih auto-puteva u zemlji, Mihajlović je rekla da je veoma važno da se poštuju rokovi.

Kinezi 1. marta počinju izgradnju nove deonice Surčin–Obrenovac 

Ministarka kaže da će u saradnji sa Kinezima 1. marta početi izgradnja nove deonice Surčin–Obrenovac na Koridoru 11, ali i da u toku istog meseca treba da počnu radovi na nastavku gradnje obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj Potoka.

Kineske kompanije će sa domaćim podizvođačima naredne godine završiti dve deonice Koridora 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koje će biti otvorene u novembru 2017, kada će moći da se poveže auto-putem ceo potez od Obrenovca do Preljine.

Ministarka Mihajlović je, takođe, rekla da se polako završava i Koridor 10 na istočnom kraku kod Pirota i Dimitrovgrada, kao i na južnom kraku prema Makedoniji.

Prema njenim rečima, odnosi Srbije i Kine su iz godine u godinu sve bolji, što je i dovelo do toga da se u Rigi potpišu sa Kinom ugovori vredni 734 miliona evra.

Mihajlovićeva je rekla da će sledeće godine zajedno sa Kinom početi i radovi na modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta kroz našu zemlju, kao i da se razgovora sa njima o nastavku modernizacija pruga, od Beograda ka jugu.

Podsetila e da je u toku priprema budžeta za 2017. godinu i da će u svim projektima biti primenjena i nova tehnologija.

"Završava se i projektno-tehnička dokumentacija za novi auto-put Niš–Merdare–Priština, što će biti gotovo naredne godine", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je nedavno nastavljena i gradnja Ipsilon kraka Koridora 10 kod Subotice, dodajući da će će se taj projekat raditi još dve godine, a da će najveći zamajac radova biti tokom 2017. godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 27. nov 2016, 15:14) - Goran [neregistrovani]

Projekat

Samo nemoj kao do sada da nam projektanti rade projekat uz pomoc ,,Google karte,,Ima bre da znaju svako ,,drvo,, ako treba. Tek da ne pricam za kulturno istorijske i prirodne lepote Prelaze za ,,zivotinje,, moze i za ljude.

(nedelja, 27. nov 2016, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Mi deca ...

...bi rekli "Evo trce,saplicu se".