Sistemi za navodnjavanje za veće prinose i prihode

Navodnjavanje bi, smatraju stručnjaci, omogućilo dve žetve godišnje, a za poljoprivrednike značilo sigurnu proizvodnju. Budući da su stari sistemi propali, Vlada je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisala ugovor o kreditu od oko 100 miliona dolara za uvođenje novih. Reč je o 14 projekata - 11 u Vojvodini, tri u centralnoj Srbiji.

Dejan Stanković iz Vinče kod Topole, pod jabukom ima pet hektara. Voćnjake, odnedavno zaliva, sistemom kap po kap.

"Dobili smo veći prinos po jedinici površine, dosta bolji kvalitet plodova, i jednu ujednačenu rodnost iz godine u godinu", navodi Stanković.

U Topolskom kraju oko 12.000 hektara je pod voćem. Iako, od njega žive, za većinu poljoprivrednika, uvođenje sistema za navodnjavanje je skupa investicija.

Meštani Plaskovca navode da tokom sušne sezone, efekti izostanu, te da nemaju nikakvog prihoda. Ističu da uzimaju vodu kako za svoje potrebe tako i za zalivanje sa Jasenice i bunara.

Nema savremene poljoprivredne proizvodnje, a posebno voćarstva, bez sistema za navodnjavanje, ocenjuju stručnjaci.

"Neki je trend u zapadnoevropskim zemljama, da se dobije 95 odsto prve klase, a imamo slučajeva, da imamo 50 posto prve, a 50 posto druge, kada su sušne godine", objašnjava Verko Kačarević, inženjer zaštite bilja.

Samo ovaj deo Srbije, od izvoza voća, godišnje prihoduje oko 17 miliona evra. Uskoro, znatno više, jer je Topola uvrštena u projekat Vlade za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Dragan Jovanović, predsednik SO Topola navodi da bi bilo dobro da se iskoristi voda koja se tokom zime i ranog proleća akumulira u Jasenici.

"Kad imamo višak vode u Jasenici, a to je pozna zima i rano proleće, bilo bi dobro da se ta voda iskoristi i da se naprave dva akumalaciona rezervoara, odakle će prirodnim padom, da ide ka krajnjim potrošačim", navodi Jovanović.

Plan je, da se do kraja 2018. godine, navodnjava na desetine hiljada oranica širom zemlje. Iz kredita Abu Dabi fonda finansiraće se i novi projekti.

"U drugoj fazi, otvara se nova kreditna linija, koja će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima, da pod povoljnim uslovima, podignu kredite i omoguće da koriste najsavremeniju tehnologiju za zalivanje svojih površina", objašnjava Goran Puzović, direktor JVP "Srbija vode".

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od oko pet miliona hektara obradivih površina, navodnjava se manje od četiri odsto, po čemu smo na dnu evropske lestvice.

Izgradnja novih sistema, omogućiće veće prinose i prihode u poljoprivredi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво