Do kraja godine nafta još jeftinija

Usled manje tražnje na svetskom tržištu, nafta bi do kraja godine mogla da pojeftini čak na 40 dolara po barelu, smatraju ruski energetičari. Niska cena nafte utiče i na pojeftinjenje ruskog prirodnog gasa.

Cena ruske nafte "Ural", koju kupuje i Srbija, opala je na kraju ovonedeljnog poslovanja oko dva odsto, i tako pala na 59 dolara za barel, saopštio je ruski proizvođač tog energenta.

Podaci ruske kompanije "Solid" pokazuju da su cene sirove nafte na glavnim svetskim berzama, u Njujorku i Londonu, tokom oktobra smanjene za trećinu i da trenutno osciliraju u rasponu od 64 do 67 dolara za barel.

Analitičar "Solida" Denis Borisov objašnjava da se drastično pojeftinjenje nafte u oktobru može objasniti velikom panikom na berzama, koja je usledila zbog odluke investitora da masovno povuku svoje uloge sa naftnog tržišta.

Borisov smatra da, u situaciji kad je globalna tržanja nafte u padu, zbog aktuelnog ekonomskog zastoja u SAD i drugim zemljama najvećim potrošačima, neće biti iznenađenje ako osnovna energetska sirovina tokom naredna dva meseca pojeftini za trećinu u odnosu na sadašnji nivo.

Cena evropskog "brenta", koji je 11. jula vredeo rekordnih 147,27 dolara, pod uticajem usporenog rasta svetske privrede, pala je prošle nedelje na rekordna 62 dolara za barel.

Visoko pojeftinjenje nafte uticaće i na sniženje cene ruskog prirodnog gasa, objavio je moskovski dnevnik "Komersant", pozivajući se na izjavu zvaničnika kompanije "Gasprom".

Predstavnik "Gasproma" je, naime, saopštio da će se cena ruskog gasa za evropske kupce smanjiti u prvom kvartalu naredne godine na 350 do 400 dolara za hiljadu kubnih metara, što je niže u odnosu na sadašnjih 460 do 520 dolara za istu količinu.

Cena prirodnog gasa na međunarodnom tržištu se obično utvrđuje na period od tri ili šest meseci, a određuje se na osnovu berzanskih kotacija nafte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи