Poskupljenje struje odloženo za proleće

Struja u Srbiji mogla bi da poskupi u prvom tromesečju naredne godine, najavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. Pre promene cene analiza o uticaju poskupljenja na građane i privredu.

Do kraja godine nema prostora za povećanje cene struje, ali će u prvom kvartalu 2009. godine Vlada razmotriti zahtev Elektroprivrede Srbije za povećanje cene električne energije, rekao je Škundrić u izjavi za agenciju Beta. 

Ministar nije mogao da precizira za koliko će struja poskupeti, dodajući da bi prvo trebalo napraviti kompletnu analizu o tome kako će se poskupljenje odraziti na građane i na privredu.

Škundrić je napomenuo da bi, ukoliko bi se EPS sada privatizovao, cena struje u Srbiji porasla za oko 40 odsto, kako bi se dostigla tržišni nivo.

"EPS-u bi se mnogo više isplatilo kada bi kada bi mogao u ovom trenutku da izvozi struju, jer bi mnogo više dobio", naveo jeŠkundrić i naglasio da EPS što pre treba da prestane da ima socijalnu funkciju i da postane preduzeće koje će da povuče ukupan privredni razvoj zemlje.

Struja za domaćinstva u Srbiji poskupela je poslednji put 1. avgusta u proseku 8,9 odsto i prosečna godišnja cena kilovat sata je 4,51 dinar.

Bez nuklearnih elektrana u dogledno vreme

Ministar rudarstva i energetike je erkao i da u Srbiji u narednih 15 godina sigurno neće biti izgrađena nuklearna elektrana.

"Od trenutka kada se pristupi izradi studiji izvodljivosti pa do izgradnje atomske centrale treba da prođe minimum 12 godine i ne treba niko da se plaši da će u narednih 15 godina u Srbiji biti podignuta atomska centrala", objasnio je Škundrić i naglasio da to što Srbija ima moratorijum na nuklearne elektrane, ne znači da ima i moratorijum na stručne i naučne rasprave o upotrebi nuklearne energije.

"Srpska javnost mora da zna da je cela Evropa takoreći premrežena nuklearnim elektranama. Zemlje u okruženju imaju, grade ili planiraju da grade nuklerane elektrane i ne vidim zašto postoji strah da se o tome razgovara u Srbiji", rekao je ministar.

Škundrić je dodao da će Italijani verovatno u Albaniji da grade nuklearnu elektranu, da u Bugarskoj već postoji jedna i da je u toku izgradnja druge, kao i da Hrvatska planira da izgradi bar dve nuklearne elektrane.

Podizanje i korišćenje atomske centrale angažuje veliki broj radnika kroz projekat izgradnje i servisiranja, objasnio je ministar energetike i rudarstva i naglasio da Srbija treba da se ozbiljno pozabavi i pitanjima uklanjanja nuklearnog otpada iz Vinče i da za taj problem pronađe sistemsko i trajno rešenje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи