Premijer sa predstavnicima IT kompanija

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima inovativnih i startap kompanija u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, kojima je poručio da će vlada dodatno pomoći IT sektor.

U razgovoru su učestvovali predstavnici Novelic Microsystems, Strawberry Energy, Lean Pay, Honorarci.rs, Crater Group, DOTAS, Ant Energy Consalting, AGGIOS Europe, FESTO, MDPI, Tehna automatizacija i INFOhome.

Vučić im je, posle predstavljanja rezultata 100 dana rada vlade, rekao da će predstavnici startap preduzeća prisustvovati sednici vlade na kojoj će biti razmatran akcioni plan za podršku IT sektoru, inovacijama i preduzetništvu.

Premijer je pitao predstavnike firmi šta vlada može da učini za njih, osim da obezbedi dodatni prostor, opremu, biznis inkubatore, te koliko bi novca vlada trebalo dodatno da izdvoji.

Oni su premijera upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju, da im je potrebna veća podrška države, kao i da u komunikaciji sa administracijom često imaju probleme.

Premijer i predstavnici IT kompanija odigrali su potom partiju bilijara.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, koja je na čelu tima vlade za IT sektor, rekla je da je već završena izrada akcionog plana, da će on biti usvojen do kraja godine i da samo treba poraditi na usaglašavanju sa Ministarstvima trgovine i omladine i sporta.

Pomoć će, rekla je, biti usmerena na formalno i neformalno obrazovanje za IT sektor.

Ana Brnabić je napomenula da Srbija ne zaostaje mnogo za razvijenim zemljama u toj oblasti i najavila da će vodeće zemlje, poput SAD i Kine, Srbija stići već za dve godine.

"Upravo sam se vratila iz Kine sa trećeg Svetskog samita interneta i čula neverovatno zanimiljive stvari. Videla sam, što je zanimljivo, da EU takođe zaostaje značajno za svetom, a kad kažem svet onda su to ustvari Kalifornija i Kina", rekla je Brnabić Tanjugu u Naučno-tehnološkom parku "Beograd" na Zvezdari.

Navela je da 99 odsto svih startapova i svih inovacija dolazi iz Kalifornije i Kine, kao i da EU tek treba da uradi ono što se Srbija sada sprema da uradi.

Brnabić je rekla da će tome razgovarati sa kolegama iz EU kako bi se razmotrile mogućnosti da zajedno radimo neke stvari zato što su tržišta Srbije i EU jako malo za tržišta poput Kine i SAD.

"Postoji značajan prostor za tu saradnju. Ne čini mi se da puno kasnimo, malo kaskamo, ali možemo i nadam se da ćemo to stići već u naredne dve godine", rekla je Brnabić.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи