"Folksvagen" ukida 30.000 radnih mesta

Kako bi smanjio troškove i pokušao da se oporavi od skandala s lažiranjem podataka o emisiji gasova i uloži više u električna vozila i druge usluge, proizvođač automobila "Folksvagen" je najavio da će ukinuti 30.000 radnih mesta.

Zvaničnici kompanije su na konferenciji za novinare u sedištu u Volfsburgu rekli da će 23.000 radnih mesta u Nemačkoj biti zatvoreno i da će se time od 2020. godine štedeti oko 3,7 milijardi evra godišnje.

"Folksvagen" je pristao da plati 15 milijardi dolara odštete u sporazumnom rešenju spora s američkim vlastima i vlasnicima oko 500.000 vozila u koja je ugrađen softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. U celom svetu ima 11 miliona takvih vozila.

Kompanija je saopštila da namerava da smanji troškove i preusmeri investicije ka automobilima na baterije i usluge kao što je iznajmljivanje automobila.

"Folksvagen grupa" ima više od 600.000 zaposlenih, ali će ukidanje radnih mesta uglavnom pogoditi radnike u Nemačkoj, kojih ima 120.000. Radna mesta biće ukinuta i u Brazilu i Argentini.

Kompanija je saopštila da je sa sindikatima postigla dogovor da će se ubuduće ulagati u Nemačkoj, a smanjenje broja zaposlenih će biti postignuto dobrovoljnim odlascima, ranijim odlaskom u penziju, zatvaranjem upražnjenih radnih mesta – bez otpuštanja.

Izvršni direktor "Folksvagena" Matijas Miler izjavio je da je to "najveći reformski paket" u istoriji tog brenda. Kompanija pored "folksvagena" proizvodi i druge marke automobila, uključujući "porše", "audi", "škodu" i "lamborgini".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво