Raskid ugovora sa bankama o "švajcarcima", ko je protiv

Posle prve pravosnažne presude za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima i mišljenja sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića, koji je izjavio da bi raskid ugovora moglo da bude rešenje, oglasila su se pojedina udruženja koja se tome protive. Među njima i udruženje CHF Srbija – Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga, koje okuplja isključivo one koji su uzeli stambene kredite u "švajcarcima". Jelena Pavlović iz tog udruženja odgovarala je na pitanja RTS-a.

Jelena Pavlović iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga smatra da nije dobro da se raskidaju ugovori, već da treba posegnuti za rešenjima poput onih iz okruženja.

"Srbija je jedina gde se priča o raskidu ugovora, nigde to nije bilo tako – pričalo se o ništavosti delova ugovora ili celih ugovora, posebno odredaba o valutnoj klauzuli", rekla je Pavlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je i Srbija priznala još 2011. godine da ta klauzula nije dobra, ali da su 22.000 kredita ostali problem.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. nov 2016, 00:22) - Vladimir [neregistrovani]

Dajte nam Orbana da reši švajcarce

Vidim da je Orban u poseti Srbiji. Slobodno ga pitajte šta misli o kreditima u CHF ;) Tako to radi nauspešniji lider u regionu!!!

(subota, 19. nov 2016, 10:11) - Branko [neregistrovani]

Закон изнад свега

Наравно да се примењује Закон о облигационим односима, који прописује ништавост свих уговора противних принудним прописима, јавном поретку и моралу. Институт ништавости је ius cogens, принудна норма, на коју суд пази по службеној дужности, јер је дужност суда да штити јавни поредак. С тим у вези, све друге норме, па и rebus sic stantibus ( промењене околности) увек морају да устукну пред ништавошћу, чак и да сама странка то не истакне.

(petak, 18. nov 2016, 18:06) - Vladimir [neregistrovani]

Ja sam za raskid!

"Rešenja se ne mogu prepisivati".... Raskid nego šta! Da li je u redu da se ne primenjuje zakon o obligacionim odnosima kad su ugovori u pitanju? Da se isti ne primenjuje nastala bi anarhija! U tom slučaju bi usled kredanja kursa nekome ugovorna obaveza mogla da skoči sa 20.000 na 200.000 EUR-a i nikom ništa. Klijent bi izvršio samoubistvo! Zato služe obligacioni odnosi. A banke pamet u glavu kad se kockate sa valutnom klauzulom. Imate sve elemente, poput snižavanja kamata, aneksiranja ugovora, ali baš vas briga