"Srpski kvalitet" za povećanje proizvodnje i izvoza

Od Nove godine bi u radnjama mogli da se nađu proizvodi sa oznakom "srpski kvalitet". Biće to garancija da su proizvedeni u Srbiji, od domaćih sirovina, i da su kvalitetniji od konkurencije. Za nadležne je to mogućnost za povećanje proizvodnje i izvoza, najpre mesa. Osim države, u kontroli "srpskog kvaliteta" treba da učestvuju i nezavisne institucije, smatraju udruženja potrošača.

Za porodicu Đurić, više od dve decenije, moto proizvodnje voća, povrća i začina je – "Zrelo sa naših njiva". Zato veruju da bi im pečat "srpski kvalitet" doneo više posla.

"Sve što nudimo nije prskano poslednjih 50 godina, koliko ja pamtim. Sve je zdravo, sve je prirodno. Što se tiče uredbe, priča je baš prava. Možda je trebalo sa tim i ranije ići da se odvoje domaći proizvodi od uvoznih. U selu će se povećati proizvodnja sirovine, onda mi prerađivači ćemo povećati proizvodnju prerađevina i novac će ostati u selu", kaže Duško Đurić iz Dražinovića kod Požege.

Pečat mogu dobiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, prerađevine od mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljanica, grožđa i meda.

Ne mogu jaka alkoholna pića, vina i aromatizovani proizvodi od vina. Oni sa gotovim proizvodima trebalo bi prvi da stanu u red, smatraju upućeni.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije kaže da nije dovoljan samo kvalitetan proizvod već je potrebno i imati ga u određenim količinama, sa adekvatnim kontinuitetom, i na dobar način organizovati pristup tržištu.

"Tako da je ovo samo deo priče, nešto što je znak kvaliteta, a da bi bio tržišno kompetentan mora da zadovoljava i sve ove druge uslove", smatra Jovanović.

Oznaka "srpski kvalitet" bi trebalo da poveća proizvodnju i sirovina i prerađevina, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, ali i da za potrošače bude garancija kvaliteta. Postavlja se pitanje ko je kontrolor.

"U suštini sami proizvođači prave tu specifikaciju i oni moraju da dokažu tu specifičnost, a ta specifičnost mora biti merljiva i dokaziva. Ministarstvo odobrava tu specifikaciju, i ministarstvo će preko svojih inspekcijskih organa, ali takođe i preko kontrolnih organa, koje će ovlastiti Ministarstvo, vršiti kontrolu i ta kontrola je redovna", kaže Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede.

Za pečat "srpski kvalitet" nije dovoljna samo kontrola države, potrebno je uključiti i stručnjake iz nezavisnih institucija, predlaže Pokret zaštite potrošača.

"Dobijanje jednog značajnog priznanja za kvalitet od strane, po mom mišljenju, nedovoljno jasne strukture učesnika u utvrđivanju kvaliteta, dodele tog priznanja i praćenja održavanja tog utvrđenog kvaliteta, dakle dosta je nepoznanica", smatra predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

Uredba, međutim, kaže da jednom dobijen pečat nije večan. Svi koji budu upisani u registar iz njega mogu biti izbrisani ako se utvrdi da proizvod više ne ispunjava uslove "srpskog kvaliteta".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво