Pruga Beograd-Budimpešta, tri faze izgradnje, dva koloseka

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta i Memorandum o finansiranju čitavog projekta na teritoriji Srbije. Taj ugovor je vredan 319 miliona dolara i odnosi se na prvu fazu projekta od Beograda do Stare Pazove, a radiće ga kineska firma.

Potpisivanjem komercijalnog ugovora omogućava se da počne gradnja pruge za brzine do 200 kilometara na sat. Kina je zaintresovana za ovaj pravac zbog transporta robe iz Pirejske luke ka centalnoj Evropi. Do sada se pregovaralo, a sada se tačno zna kada počinje gradnja.

Minsitarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihalović očekuje da gradnja počne u drugoj polovini 2017. godine.

Gradnja pruge Budimpešta Beograd imaće tri faze. Prva je od Boeograda do Stare Pazoove u duzini od 30 kilometara i nju će raditi Kinezi. Druga faza je pruga Stara Pazova Novi - Sad koju će iz kredita izgraditi ruska kompanija RZD, a za treću fazu od 107 kilometara od Novog Sada do Subotice još se pregovara sa Kinezima.

"Sada imamo jednkolosečnu prugu, ideja je da se izgradi jedan dopunski novi drugi kolosek na koji će se prebaciti saobraćaj sa sadašnjeg starog jednokolosečnog, pa onda da se rekonstruiše stari i napravi dvokolosečna pruga za brzine do 200 kilometara na čas", kaže Milutin Ignjatović iz CIP-a.

U infrastrukturi železnica kažu da će ovaj pružni pravac omogućiti povezivanje naše i strane privrede.

"Ovom prugom Srbija dobija mnogo, primera radi putovanje koje sada traje i do osam sati do Budimpešte skratiće se na svega tri sata. Kada počne da se gradi pruga će biti gotova za 36 meseci", rekao je Dušan Garibović, direktor Železnice - infrastruktura.

Ovom prugom će i teretni vozovi moći da idu velikim brzinama i neće se više ukrštati u pojedinim manjim stanicama, već će zbog dvojnog koloseka biti direktno prohodni.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи