EK pohvalila reforme u oblasti saobraćaja

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku u 2016. za Srbiju najbolje ocenila usklađivanje propisa u oblasti saobraćaja - drumskom, avio-saobraćaju, železničkom i vodnom, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Evropska komisija je, kako se navodi u saopštenju, posebno pohvalila i reforme u oblasti železnica, a Srbija je pohvaljena i zbog otvaranja železničkog tržišta, usklađivanja zakonodavsta u svim oblastima saobraćaja, kao i zbog ostvarenog napretka na polju istraživanja nesreća.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović ističe da je ponosna što je EK u svom izveštaju dala jednu od najboljih ocena za poglavlje 14, koje se odnosi na saobraćajnu politiku i poručila da će Vlada Srbije nastaviti da usklađuje zakonodavstvo sa evropskim propisima.

Prema njenim rečima, cilj je da se poveća nivo bezbednosti u svim vidovima transporta i da se omogući bolji život za građane Srbije.

"Najbolje ocene Evropske komisije u godišnjem izveštaju za poglavlje 14, dokaz su da Srbija ide ka svom glavnom cilju - uvođenju i primeni evropskih standarda i članstvu u Evropskoj uniji", rekla je Mihajlovićeva.

Veoma dobru ocenu Srbija je dobila zbog reforme železničkih preduzeća, uz konstataciju da su "Železnice Srbije" postale holding od četiri preduzeća. U izveštaju je navedeno i da je u 2016. godini prvi put srpska železnica otvorena i za međunarodne operatere.

Kada je reč o drumskom prevozu, Evropska komisija konstatuje da je zakonski okvir u dobroj meri prilagođen evropskom, a Srbija je, kada je recč o vodnom transportu dostigla veoma visok nivo usklađenosti regulative sa evropskim zakonima.

EK je pohvalila napore i za rad na pregovoračkom poglavlju 21 koje se odnosi na transevropske mreže, pre svega zbog preduzetih mera propisanih Berlinskoim procesom, zaključeno je u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво