Mihajlović: Nema produženja roka za popis nelegalnih objekata

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na mostu preko Drine kod Ljubovije, na kome je srušen deo konstrukcije zbog poslednjih poplava i propuštanja vode iz Hidroelektrane Bajina Bašta.

Mihajlovićeva je nakon obilaska oštećenja rekla da je šteta ogromna i da su prve procene da je negde između 300.000 i 400.000 evra .

"Tu štetu će morati neko da pokrije. Odgovornost ima ime, ali važno je da nema ljudskih žrtava", naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da će biti oformljena radna grupa, odnosno komisija Vlade Srbije koja će ispitati koje su mere preduzete u slučaju narastajućeg vodostaja na Drini koji su izazvali ovo oštećenje na mostu, jer ovo nije prvi put da se tako nešto dešava.

"Elektroprivreda Srbije je morala da vodi računa da do ovoga ne dođe", rekla je ministarka, pojasnivši da je voda iz HE Bajina Bašta prema prvobitnim najavama trebala da bude puštena 10. novembra, ali je puštena tri dana ranije, 7. novembra.

Mihajlovićeva se zapitala šta bi bilo da su u tom momentu, kada je voda puštana, radnici bili na skelama.

Ona je naglasila da je slična situacija bila i u februaru ove godine, ali da ni tada srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Prema njneim rečima, ovakve stvari ne smeju više da se ponavljaju i mora da se zna šta je čija obaveza.

Glavni inženjer na projektu Branko Miljković kazao je da most neće moći da se završi bez pomoći resornog ministarstva, naglasivši da je velika sreća što prilikom poslednjeg očtećenja, koje je nanelo i veliku materijalnu štetu, niko nije stradao. 

Mihajlovićeva je istakla da je ovo važan infrastrukturni projekat koji plaćaju građani iz budžeta, dodavši da će njegov završetak sigurno kasniti.

Ministarka je potsetila da je ovaj projekat mosta Ljubovija-Bratunac primer efikasne realizacije, jer su za samo dve godine od potpisivanja Protokola o izgradnji mosta, započeti radovi.

Ona je navela da će izgradnja mosta skratiti put robe za najmanje 80 kilometara i napraviti najkraću vezu sa Koridorom 11 i Lukom Bar.

Prema njenim rečima, zajednički granični prelaz u Bratuncu skratiće vreme zadržavanja vozila.

Radovi na izgradnji mosta počeli su 20. oktobra 2015, a ukupna vrednost te investicije procenjena je na 13 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog graničnog prelaza.

Planirani rok za završetak celog projekta je septembar 2017.

Investitor za most i pristupnu saobraćajnicu na teritoriji Srbije je Vlada Srbije, a BiH i RS su za saobraćajnice i zajednički granični prelaz na teritoriji BiH.

Izvođači radova je konzorcijum na čelu sa "MBA - Ratko Mitrović Niskogradnja", a u konzorcijumu su i preduzeća "MBA Miljković", "Kruševacput", "Alpe saobraćaj" i "Eurogardi group".

Projektant i nadzor nad radovima vrši Saobraćajni institut CIP.

"Nema produžetka roka popisa nelegalnih objekata"

Neće biti produžavanja roka za popis nelegalno izgrađenih objekata, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je prilikom obilaska radova na mostu na Drini kod Ljubovije, koji je pretrpeo oštećenja u poslednjim poplavama, kazala da lokalne samouprave lagano dostavljaju izveštaje o tim objektima.

"Mi ćemo sve te izveštaje sumirati i najverovatnije za desetak dana napraviti veliku konferenciju, gde ćemo reći kako da izađemo iz nekih problema koje vidimo u lokalnim samoupravama na terenu", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Zakon o ozakonjenju nema roka i ozakonjenje će se sprovodi onako kako lokalne samouprave rešavaju svoje probleme.

Mihajlovićeva je naglasila da taj zakon sprovode lokalne samouprave, najavivši da će se pokušati da se pronađu dogovori kako da se taj proces ubrza.

"Pored ljudi koji im nedostaju za sprovođenje zakona, primećena je i nedovoljna zainteresovanost lokalnih samouprava da se taj proces sprovede", dodala je ona, potsetivši da je Vlada Srbije donela ovaj zakon da pomogne vlasnicima da konačno imaju papir da su vlasnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво