Rast cene zlata i švajcarskog franka nakon Trampove pobede

Na evropskim tržištima cene akcija su u padu, pošto je Donald Tramp izabran za predsednika SAD, ali je gubitak smanjen nakon relativno "mekog" Trampovog pobedničkog govora. Istovremeno rastu cena zlata i švajcarski franak koji se smatraju sigurnom imovinom. I akcije na Moskovskoj berzi beleže rast.

Nemački indeks Daks je u padu za dva odsto, pošto je na otvaranju poslovanja pao za 2,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 u padu za jedan procenat.

Direktorka kompanije Forex.com Ketlin Bruks kaže da je Tramp "definitivno zvučao više predsednički nego i u jednoj fazi tokom izborne kampanje" u pobedničkom govoru u kome je pohvalio Hilari Klinton.

Takav govor, istakla je Bruksova, pomogao je da se ublaže strahovi na tržištima i smanji gubitak.

Ekonomisti kažu da će se tržišta ipak narednih dana suočavati s "haosom i metežom" zbog neizvesnosti oko Trampovog ekonomskog programa.

U Evropi posebno zabrinjavaju neizvesnosti oko trgovine, s obzirom na to da se Tramp izjašnjavao protiv trgovinskih sporazuma SAD–EU.

Vodeći ekonomista kuće ING Džermani Karsten Brzeski smatra da bi posle Trampove pobede potresi na globalnim tržištima mogli da budu veći nego kada je Britanija glasala za izlazak iz EU, jer SAD imaju veću ulogu u svetskoj ekonomiji od Britanije.

Dok akcije na berzama širom sveta padaju nakon pobede Trampa, na snazi dobijaju investicije koje se tradicionalno smatraju "sigurnom lukom u nemirnim vremenima".

Tako je zlato poskupelo za 1,8 odsto, na 1.297 dolara za finu uncu, dok je švajcarski franak ojačao prema dolaru i vrednost američke valute je pala za 0,7 odsto, na 0,9725 franaka.

Na berzama je tražen i jen i dolar je pao prema japanskoj valuti za 1,9 odsto, na 103,17 jena.

Evro je danas ojačao za 0,6 odsto, na 1,1092 dolara.

Akcije na Moskovskoj berzi su porasle na vest o pobedi Donalda Trampa.

Ruski indeks RTS, denominovan u dolarima, skočio je oko 9.00 sati po Griniču za 1,2 odsto, dok je indeks Micex, denominovan u rubljama, ojačao za 1,0 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je, međutim, upozorio da bi, kratkoročno gledano, moglo doći do kolebanja u kursu rublje, ali da će, dugoročno gledano, rublja ojačati, izvestila je ruska novinska agencija Interfaks.

Očekuje se da cene akcija budu u padu na otvaranju američkog tržišta, ali daleko manjem nego što se predviđalo u prvom trenutku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво