Svečano otvoren auto-put Ljig–Preljina

U prisustvu premijera Aleksandra Vučića, otvorena je novoizgrađena deonica auto-puta Ljig–Preljina. Premijer je na otvaranju poručio da ne krije radost, jer je taj auto-put dokaz da Srbija može bolje, da može da se menja, da više ne stoji u mestu, da nije zemlja bez puteva i zemlja bez snova.

"Hvala vam svima što ste došli, a posebno narodu i građanima Srbije, kojima nije bilo teško da dođu u takovski kraj da se raduju uspehu i napretku Srbije", rekao je Vučić obraćajući se na svečanosti na petlji "Takovo" pred oko 10.000 okupljenih.

Vučić je rekao da ne krije koliko mu to znači, jer "povezujemo Srbiju kilometar po kilometar, ujedinjujemo Srbiju".

"Pružićemo svakom mestu u Srbiji razlog za nadu", rekao je Vučić.

"Danas ujedinjujemo zemlju", rekao je premijer i podsetio da je od Ljiga do Preljine izgrađeno 40,4 kilometra puta kroz težak teren, da je izgrađeno 66 mostova i četiri najlepša tunela u Srbiji, urađeno korišćenje reka, postavljeno 7,5 kilometara ograde za buku...

"Imam osećaj kao da se nalazimo u Austriji, Italiji ili Nemačkoj", ocenio je Vučić.

Dodao je da ne krije koliko mu sve to danas znači, da je svaki put novi početak i da su putevi "naša zajednička mera".

"Povezujemo Srbiju kilometar po kilometar, ujedinjujemo zemlju i nema većeg i uzvišenijeg zadatka od toga", rekao je premijer.

Napomenuo je da se u prethodnom periodu, od Titovog vremena, ništa nije gradilo, da je sve stajalo.

"Tih 40 godina se nikuda nismo kretali, išli smo unazad, stajali smo u mestu, bili smo zemlja bez imena i bez snova, sve je stajalo."

"Ne možeš da veruješ zemlji koja ne gradi puteve, iz nje se odlazi, a retko ko se usudi da dođe. Izgradnjom puteva se sprečava odlazak i dovode se ljudi", poručio je Vučić.

Kako je rekao, svaki naš put je i novi cilj i približavanje cilju, stepenik ka normalnijem i boljem životu, granica koju uspeš da pređeš a da ostaneš svoj na svome.

Prema njegovim rečima, ova zemlja može da stigne vrlo daleko, iza granica i najluđih snova, da drugima postane uzor.

"Zato gradimo puteve, zato su nam potrebni koraci od sedam milja. Samo jedan put je do tog cilja, sastavljen od mnoštva izgrađenih puteva, kilometara asfalta, naše sposobnosti da to izgradimo. I zato sam srećan jer znam šta to znači i koliko smo blizu nastavka putovanja koje nas čeka", poručio je premijer.

"Isplovi iz sigurne luke, otkrivaj, sanjaj, istražuj", citirao je Vučić Marka Tvena i dodao "da nema veće slobode od putovanja".

Važno je koliko ćeš na tom putu naučiti, kaže premijer, dodajući da je to najveći cilj "koji možeš da postigneš i da tražiš od države".

"Pružamo i put i izbor", rekao je Vučić.

"Pravimo i pravićemo simbolično veliku Srbiju, toliko veliku sa prostorom za sve koji žele da dođu. Svejedno je kojim jezikom govore, važno da su nam prijatelji i da je to prijateljstvo neraskidivo. A oni koji nam nisu prijatelji nisu nam ni neprijatelji", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavićemo da gradimo taj put, da kopamo tunele, "nećemo dozvoliti da nam okovi prošlosti onemoguće budućnost".

"Kada otvaramo svaki kilometar naših puteva, srećan sam, jer znam da smo bliži nastavku velikog putovanja kojim krećemo mešalicama, šleperima i kranovima, povezujući svaki danom sve više ljude i gradova. Slobode nema bez puta, jer on daje slobodu kretanja, izbora i mogućnosti", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema razloga zašto Srbija ne bi građanima mogla da pruži dobar život.

"Nije Vlada sagradila auto-put, već srpske kompanije sa 'Azvirtom', radnici svojim žuljevitim rukama ali njihov trud je plaćen, a vraćamo i kredite, a ne kao pre. Mi danas hoćemo da platimo račune i prethodnih generacija a da ne zadužujemo nove", istakao je Vučić.

Samo otvorena, izgrađena, povezana, zaposlena Srbija sa putevima može sutra da se odbrani od svakog neprijateljstva i zle namere, poručuje Vučić, dodajući da će se nastaviti rad na infrastrukturi.

"Putevi, samopouzdanje koje pružaju, najbolja su zaštita jedne zemlje, najbolji način da pronađe sebe. Srbija je danas našla dragoceni deo sebe, nastaviće da traži sa svakim novim putem i svakim novim kilometrom", poručio je premijer.

"Hvala što pokazujete ljubav, predanost, privrženost otadžbini i što radom možemo da pobedimo svaku mržnju, hvala na svakoj vrsti podrške. Živela Srbija", zaključio je Vučić.

Auto-put Ljig–Preljina nije otvoren uobičajenim presecanjem vrpce, već je grupa dece u narodnim nošnjama "protrčala" i "odnela" vrpcu svojim telima.

Vučić i ostale zvanice prisutne na svečanosti otvaranja te deonice Koridora 11 aplauzom su pozdravili taj čin, a zatim se premijer slikao sa mališanima.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je Vlada Srbije završila taj put i poručila građevinskim firmama i putarima da su im stvoreni uslovi da mogu da rade.

"Očekujem da radite u roku, u kvalitetu koji je dogovoren, da poštujete svoje radnike i plaćate njihove plate. Vlada je platila sve dugove. Ni vi putari, kao građani, ne smete da dugujete svojim radnicima", poručila je ministarka.

Mihajlovićeva je istakla da će Vlada Srbije nastaviti da završava i otvara i druge puteve u Srbiji.

Naglasila je da je taj, danas otvoreni, put na koji se čekalo 50 godina, "put za miran san svih građana Srbije i put za bolju budućnost, kao i bolje i efikasnije poslovanje".

Zahvalila je i radnicima što su radili dan i noć i otvorili put, i kako je dodala, što su imali dovoljno savesti i smelosti, jer su videli koliko premijer ulaže energije u svaki kilometer izgrađenog i rehabilitovanog puta.

Mustafajev: Najlepši primer saradnje dve zemlje

Svečanosti puštanja u rad deonice duge četrdeset kilometara prisustvao je i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev.

Mustafajev je istakao je da je to najlepši primer uspešne i prijateljske saradnje dve države koji će doprineti razvoju ekonomije Srbije i transportnog potencijala naše zemlje.

Mustafajev je, čestitajući otvaranje deonice, istakao da ta država sa Srbijom neguje veoma dobre odnose, navodeći brojne primere saradnje.

Mustafajev je podsetio i na rad Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, koja je do sada imala četiri zasedanja i čiji su dogovori omogućili značajan doprinos razvoju privrede.

Podsetio je i da je ta država 2014. pomogla Srbiji sa 400.000 evra u rešavanju posledica velikih poplava koje su te godine pogodile našu zemlju, ali i da je ta država pomogla da se brojni objekti u Srbiji, poput Tašmajdanskog parka, rekonstruišu.

S druge strane, konstatovao je ministar, Srbija je na prijateljstvo odgovorila podizanjem spomenika istaknutim umetnicima iz Azerbedžana.

Mnogo je primera odnosa na visokom nivou između Srbije i Azerbejdžana. I današnji događaj to još jednom dokazuje, zaključio je Mustafajev.

Direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović istakao je da su građevinske firme, koje su učestvovale u izgradnji tog auto-puta, uradile svoj posao na vrhunskom nivou sa ciljem da put bude najkvalitetniji.

"Ovo je poklon svim građanima Srbije, koji će obezbediti sigurnu vožnju", rekao je Đurović, obraćajući se prisutnima na petlji "Takovo".

Rekao je da danas ne bismo imali taj put bez podrške premijera Aleksandra Vučića, koji se zalagao za njegovu izgradnju.

Prethodno je tom deonicom Đurović šleperom "prevezao" premijera Srbije kroz tunele "Šarani" i "Savinac", kako bi pokazali da tuneli visine 5,45 metara nisu niski, kao što je objavljeno u pojedinim medijima.

Po izlasku iz tunela "Šarani", naišli su na most dužine 665 metara, za koji je Đurović rekao da je najduži od 66 mostova koliko je ukupno izgrađeno na toj deonici.

Kako je dodao, na 40 mesta je izmešteno korito reke, a urađeno je i 25 kilometara paralelnog puta.

Đurović je istakao i da je pored auto-puta postavljena ograda za zaštitu od buke, visine 7,5 metara.

Od Ljiga do Preljine u protekle četiri i po godine izgrađeno je četiri tunela, 78 mostova i nadvožnjaka, dve petlje – jedna u Takovu, druga u Preljini, kao i veliki broj zaštitnih ograda i tri odmorišta.

Na veoma zahtevnoj deonici koja prolazi kroz čačanski, takovski i ljiški kraj primenjeni su najviši domaći i evropski standardi. Izgrađene su i dve raskrsnice sa kružnim tokom u Dićima i Preljini, koje auto-put povezuju sa Ibarskom magistralom.

Deonica auto-puta 17 kilometara je kraća od magistralnog puta, ali zbog uslova koji obezbeđuju ne samo bržu nego i udobniju i bezbedniju vožnju, između Čačka i Ljiga putovaće se tri puta brže u odnosu na vožnju Ibarskom magistralom.

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija "Azvirt", a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Najveći izazov za građevinare bila je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata: četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara.

Predviđeni tunel "Golubac" (125 metara) je pretvoren u usek, dok se tunel "Veliki kik", dužine 200 metara, izvodio metodom otvorenog iskopa.

Najduži tunel na deonici je tunel "Šarani" od 885 metara, zatim "Brđani" od 450 metara i "Savinac" od 270 metara.

Izgrađeno je i 7,5 kilometara potpornih zidova i 20 kilometara regulacija rečnih tokova.

Na deonici se nalaze i tri petlje: privremena petlja "Dići" u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim auto-putem.

Zatim petlja "Takovo", koja povezuje Gornji Milanovac sa novim auto-putem, i petlja "Preljina", koja povezuje Ibarsku magistralu sa auto-putem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Vozači će deonicom Ljig–Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine.

Rok za otvaranje deonice Ljig–Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, "Brđani" i "Šarani".

Osim te deonice Koridora 11, u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija "Šandong haj spid grup", a deonica Ub–Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena.

Kinezi će, takođe, graditi deonicu Obrenovac–Surčin.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво