Čadež: Koridor 11 prilika da zapadna Srbija privuče investitore

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je otvaranje deonice auto-puta Ljig-Preljina dobro za privlačenje novih investicija, jer investitori očekuju dobru infrastrukturu, koja za njih znači jeftiniji transport i konkurentnost proizvoda. Naglašava da Srbija regionalno prednjači u razvoju putne mreže.

Čadež je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su velike investicije uvek povezane sa dobrom putnom infrastrukturom.

"Dovoljno je da pogledate po Srbiji pa da vidite da se velike investicije stvaraju i povezane su sa auto-putevima. Investitor očekuje dobru infrastrukturu kako bi imao brz transport koji utiče i na konkurentnost njegovog proizvoda", objašnjava Čadež.

Navodi da su osnovna pitanja koja investitori pre nego što odluče da ulažu u Srbiji postavljaju to da li ima kvalifikovane radne snage i kakva je putna infrastruktura.

"Ne treba mnogo nauke da bi se shvatilo da je svaki kilometar auto-puta i novog koridora presudan za dolazak investitora", napominje predsednik PKS.

Govoreći o značaju Koridora 11, Čadež smatra da je to prilika da zapadna Srbija privuče turiste i investitore, kao i da je tom delu zemlje veliko ograničenje bila putna infrastruktura.

"Investitor gleda perspektivu, a bitno je što će se na ovaj način povezati zapadna Srbija", tvrdi Čadež.

Takođe naglašava da je važan i razvoj železnice, jer je to jeftiniji način transporta.

"Jeftiniji je transport ako imate mogućnost da robu prevezete železničkim putem. To je pitanje konkurentnosti cena, a deo toga je i transport", kaže Čadež.

Napominje da Srbija regionalno prednjači u razvoju putne mreže.

"Hrvatska je pre nekoliko godina izgradila dobre auto-puteve zbog razvoja turizma. Mi smo razvoj ubrzali i u poslednje tri godine se radi na razvoju infrastrukture. To su jako skupi poslovi, ali to je investicija", zaključio je Čadež.

U Takovu se u podne svečano otvara za saobraćaj novoizgrađena deonica auto-puta Ljig–Preljina, a deo budućeg auto-puta Beograd – Južni Jadran kroz Srbiju dug je 40,3 kilometra.

Otvaranju auto-puta Ljig–Preljina prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара