Ugovori iz Rige vredni 734 miliona evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija na Samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisuje komercijalne i ugovore o finansiranju više projekata u iznosu od 734 miliona evra.

"To je najveći iznos koji mi potpisujemo u infrastrukturnim projektima", rekla je Zorana Mihajlovićeva novinarima u Rigi.

Dodala je da je obezbeđeno finansiranje deonice Surčin-Obrenovac, kao i da taj projekat počinje da se radi u martu naredne godine.

Prema njenim rečima, Srbija je potpisala i komercijalne ugovore za prvu deonicu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, odnosno deonicu Beograd-Stara Pazova i komercijalni ugovor za Obilaznicu oko Beograda.

"To je projekat koji Srbija čeka sigurno 30 godina i očekujem sredinom naredne godine da počnemo sa radovima", navela je Mihajlovićeva.

Istakla je da su ugovori o finansiranju rezultat, ne samo dobrih i prijateljskih odnosa Srbije sa Kinom, nego pre svega premijera Aleksandra Vučića sa kineskom državom, odnosno sa tamošnjim predsednikom i premijerom.

"Setite se koliko je bilo uzajamnih poseta između dve države", podsetila je ministarka.

Naglasila je da se sa premijerom Kine u Rigi razgovaralo i o RTB Boru, a pre svega je izražena briga premijera Kine za bezbednost predsednika srpske vlade.

Potpisani ugovori za auto-put i obilaznicu

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Eksim banke Liu Liang potpisali su u Rigi ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac vredan 208 miliona evra.

Mihajlovićeva, zajedno sa direktorom JP "Putevi Srbije", potpisala je sa kineskom kompanijom "Power Construction Corporation of China" komercijalni ugovor za nastavak izgradnje Obilaznice oko Beograda vredan 207 miliona evra, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka. Ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

U okviru Petog samita šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Rigi, ministarka je potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom "Huavej" o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Zaključivanjem ugovora sa Eksim bankom o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac, omogućava se da krenu radovi i na poslednjoj deonici auto-puta od Beograda do Čačka.

U saradnji sa Kinom biće nastavljena i izgradnja Obilaznice oko Beograda i to radovima na 19,5 kilometara dugoj deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka.

U okviru ovog projekta biće izgrađena četiri tunela ukupne dužine 2,7 kilometara, kao i 22 mosta, dužine 5,3 kilometra.

Memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije "Huavej" predviđa sveobuhvatnu saradnju u sektoru saobraćaja kroz pomoć u izboru najpovoljnijih telekomunikacionih rešenja za železnice, auto-puteve, aerodrome i luke, transfer znanja o novim tehnologijama, kao i obuke za srpske stručnjake iz oblasti saobraćaja.

Komercijalni ugovori i memorandum potpisani su u prisustvu cele srpske delegacije na Samitu u Rigi, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić.

Mihajlovićeva će kasnije potpisati i komercijalni ugovor za izgradnju prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i Memorandum o finansiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво