Novom industrijskom strategijom do povećanja investicija

Srbija je daleko odmakla u ekonomskim reformama, a investicije, zapošljavanje i izvoz trebalo bi dodatno da pospeši Nova industrijska strategija, na kojoj je, kako RTS saznaje, Vlada već počela da radi. Nova industrijska politika gotovo je usklađena sa zahtevima Evropske unije preciziranim u poglavlju 20 ali i pratećim, povezanim propisima iz poglavlja 1 i 6.

Svet je zakoračio u četvrtu industrijsku revoluciju koja zahteva pametnu digitalnu tehnologiju. Srbija mora da uhvati taj korak pa se postojeći strateški dokument razvoja industrije iz 2011. godine unapređuje. To znači modernizaciju industrijskih postrojenja i upravljanja.

"Ono što je važno da pokažemo spremnost i mogućnost da svoju konkurentnost dugoročno gradimo na inovacijama, znači na pameti, a ne na jeftinoj radnoj snazi, jer je to trend i jedina mogućnost da privreda Evropske unije u globalnom okruženju ostane konkurentna", kaže Katarina Jovanović Obradović, pomoćnica ministra privrede.

Uz podršku Svetske banke napravljena je i selekcija industrijskih grana koje bi trebalo prioritetno unaprediti.

Nova industrijska strategija treba da otkloni sve nedostatke koji usporavaju i otežavaju razvoj i potrebe privrede. Biće definisana kroz četiri ključna sektora - prehrabeni, industriju drva i nameštaja, industriju gume i plastike i sektor mašinstva i proizvodnju opreme.

Razvoju industrije pomaže i činjenica da je naša zemlja već preuzela 97 odsto standarda i 75 odsto tehničkih propisa Evropske unije. To je potvrda da se i Akcioni plan poglavlja 1, koji obuhvata slobodno kretanje robe uspešno sprovodi.

"Nije bez razloga ovo poglavlje dobilo prvu poziciju u poglavljima Evropske unije. Upravo oko ovog načela se i ujedinila Evropska unija, jer su zemlje članice prepoznale interes da će njihova ekonomija jačati ukoliko obezbede da se roba kreće u EU bez dodatnih barijera", ističe Jovan Petrović, v. d. pomoćnik ministra privrede za infrastrukturu i kvalitet.

U ministrstvu privrede naglašavaju i da Evropska unija nema čvrste preporuke u kom pravcu bi Srbija trebalo da vodi svoju idustrijsku politiku, već je važno da ona prati nacionalne potrebe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво