Izmene zakona o stečaju – cilj prekid lanca dugovanja

U odnosu na 2014. godinu, kada je menjan Zakon o stečaju, broj pokrenutih stečajeva je udvostručen. Samo od početka ove godine je otvoreno više od 250 postupaka. To je rezultat namere države da privatizaciju privede kraju i sudovima olakša pokretanje stečaja preduzeća čiji su računi blokirani. Nove izmene zakona, o kojima je javna rasprava u toku, trebalo bi da poboljšaju položaj poverilaca pri namirivanju dugova.

Isplatu 110.000 zarada, uglavnom iz prethodne decenije, radnicima firmi koje su bile ili su još u stečaju, čeka 6.000 Nišlija. Konačno rešenje očekuju od Radne grupe tri ministarstva, koja zaseda u tom gradu i upoređuje dokumenta radnika, sudova i stečajnih uprava, kako bi se utvrdilo kolika su dugovanja.

Da se slično ne ponovi, država u kratkom roku drugi put popravlja Zakon o stečaju, koji smo dobili 2009. godine. Od četiri i po hiljade stečajeva pokrenutih u međuvremenu, oko 60 odsto je okončano. Stečaj sada traje u proseku dve godine, a osam odsto njih i duže od pet godina. Problem je što petinu stečajne mase pojedu troškovi stečaja.

"Mi smo otvoreni, želja nam je da poboljšamo ovaj zakon i ne možemo to uraditi bez vaše pomoći, molim vas budite aktivni i dajte da napravimo nešto što će biti dobro za privredu i građane ove zemlje", poručuje ministar privrede Goran Knežević.

Cilj je da se prekine lanac dugovanja, a da oni kojima se duguje to lakše naplate. Predviđeno je i da se uvede pravo preče kupovine za tzv. izlučne poverioce, poput banaka kojima se najviše i duguje.

"Krajem septembra je bilo blokirano 50.623 preduzeća, 28 odsto pravnih lica i sedam odsto preduzetnika. Ukupan iznos blokade bez kamata premašuje 300.000 milijardi dinara", kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Stečaj ni posle predloženih izmena zakona ne znači bankrot. Tek ako reorganizacija firme nije moguća, sledi rasprodaja imovine na taj način. Najbolji primer da života ima i posle stečaja odnedavno je leskovačka "Nevena".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво