Poslovni forum Srbija-Makedonija

Predsednici Srbije i Makedonije, Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, pozvli su srpske i makedonske privrednike da se povežu i zajedno nastupe na drugim tržištima, uz ocenu da samo kroz partnerstva mogu biti konkurentniji na regionalnim i dalekim tržištima.

"Zajedničko istupanje u jednoj oblasti dovelo bi do konkurentnije ponude na svetskom tržištu, a to je od izuzetnog značaja ne samo za privrede već za sveukupni razvoj naših država", poručio je predsednik Srbije dodajući da nije dovoljno da trgujemo samo jedni sa drugima, jer sve dok ne budemo imali zajednički proizvod, i to sve države regiona, mi ćemo ostati mali.

"Tek udruživanjem moći ćemo da budemo konkurentniji", uveren je Nikolić.

Predsednik Srbije je, u govoru na Poslovnom forumu Srbija-Makedonija u Privrednoj komori Srbije (PKS), koji je okupio po sto privrednike iz jedne i druge zemlje, naglasio da je lakše istaći ekonomske potencijale i konkretizovati poslove u ambijentu u kome postoje prijateljski odnosi među državama, te dodao da su Srbija i Makedonija prijatelji.

"Pred vama smo sa jasnom porukom da ćete i u buduće imati našu podršku za svaki potez koji doprinosi unapređenju privrednih odnosa dve zemlje. Naše zemlje su značajni ekonomski partneri. Susedi smo, dobro se poznajemo, naše privrede su u dobroj meri komplementarne i to su prednosti koje bi trebalo više da koristimo", istakao je Nikolić.

Ukazao je da je robna razmena na zadovoljavajućem nivou, konstatujući da postoji prostor za njeno povećanje intenziviranjem privredne saradnje.

"Upravo zato pozivam vas privrednike da ne posmatrate Srbiju i Makedoniju samo kao tržišta za plasman svojih roba i usluga, već i kao priliku da se međusobno sektorski povežete u partnerstva koja će biti jednako konkurentna na regionalnim, ali i na dalekim tržištima", kazao je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, u kratkom vremenskom periodu uspela da redefiniše strateške ciljeve i da postavi osnovu za njihovo ostvarivanje, a u toku je realizacija velikih projekata u oblasti putne infrstrukture, energetike, poljoprivrede i turizma.

Ti projekti, kako je dodao, su trenutno zamajac srpske privrede i odličan potencijal za razvoj saradnje, te predstavljaju odličnu priliku za makedonske kompanije, koje mogu ravnopravno da se uključe u njihovu realizaciju na korist i zadovoljstvo obe države.

"Potrudili smo se da stvorimo stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje u kome se pravila znaju unapred, u kome se ta pravila ne menjaju u pristojnom vremenskom periodu i u kome ona važe jednako za sve", podvukao je Nikolić.

Predsednik Makedonije naglasio je da je poverenje među dve zemlje položilo test vremena.

Dodao je da je u prvoj polovini ove godine ostvarena trgovinska razmena u vrednosti od više od 340 miliona evra, te pozvao privrednike da pospeše saradnju, kako bi se dostizale ranije vrendosti, koje, prema njegovom uverenju, mogu dostići i milijardu evra razmene.

Takođe je konstatovao da je na Balkanu neophodno posebnu pažnju posvetiti infrastrukturi, jer balkanski putevi "ne odgovaraju generaciji koja raste".

Makedonija je na 10. mestu "Duing biznis liste" Svetske banke, a za to je, kako je objasnio, bilo potrebno deset godina reformi i te povoljne uslove treba da iskoriste srpski biznismeni.

Ivanov je, kao i njegov srpski kolega, konstatovao da samo zajednički možemo biti konkurentni na drugim tržištima.

Najavio je da će, na narednom Samitu Brdo-Brioni procesa, čiji će Makedonija biti domaćin, na dnevnom redu biti i veliki projekat povezivanja Vadrara, Morave i Dunava sa Egejskim morem.

Prema njegovim rečima to bi olakšalo transport robe, a Srbija, kako je dodao, trebalo bi da razmišlja da bude distributivni centar za robu iz Azije.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da su zemlje regiona nekada radile zajedno, podsećajući da su privrede komplementarne te bi trebalo da zajedno stvaraju i sarađuju.

"Treba da stvaramo i sarađujemo kako bi bili mnogo jači. Jedino tako možemo da budemo konkurentni sa velikim međunarodnim kompanijama i osvajamo tržišta", podvukao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski istakao je da je interes Makedonije i njene privrede da Srbija, Bugarska, Grčka i Albanija postanu ekonomski lideri, jer samo tako makedonska privreda može napredovati.

Ukazao je da je neophodno ukloniti barijere i omogućiti slobodu kretanja robe.

"Ništa nismo uradili ako samo gradimo auto-puteve. Moramo da usaglasimo propise i politike", rekao je Azeski dodajući da sledeće godine, kada se otvara aut-oput ka Makedoniji, treba da se prevaziđu sve carinske barijere, kako bi firme mogle uspešnije da obavljaju svoj biznis.

Prema njegovim rečima u biznisu je budućnost država na Balkanu, i zato je pozvao na "što manje politike i što više biznisa".

Apelovao je na predsednike dve države da od naredne godine daju ordene biznismenima, jer su oni to zaslužili.

"Posle svih muka koje ste prošli proteklih decenija vi ste junaci na ovim prostorima", smatra Azeski.

Makedonija se prošle godine našla na sedmom mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi sa ukunom robnom razmenom u iznosu od 654,1 milion evra, te beleži rast od 1,6 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Izvoz u Makedoniju iznosio je 470,9 miliona evra, što je rast od četiri odsto, a uvoz je smanjen za 3,7 odsto i iznosio je 183,2 miliona evra.

Predsednici PKS i PK Makedonije potpisali su Sporazum o uspostavljanju bliže saradnje u zajedničkom radu i doprinosu izgradnji jačih ekonomskih, tehnoloških i ljudskih odnosa između dve zemlje, putem uspostavljanja Poslovnog saveta Makedonija-Srbija u Privrednoj komori Makedonije i Poslovnog saveta Srbija-Makedonija u Privrednoj komori Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи