Plan naplate poreskih prihoda premašen za 80 milijardi

Koordinaciono telo Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije održalo je Prvu otvorenu sednicu vladinog Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u Palati Srbija, u prisustvu predstavnika pet resornih ministarstava.

Plan naplate poreskih prihoda za period januar - oktobar ove godine premašen je za 80 milijardi dinara, od čega je polovina tih prihoda ostvarena zahvaljujući suzbijanju sive ekonomije, podaci su Ministarstva finansija koji su saopšteni na Prvoj sednici Koordinacionog tela. 

Prema podacima ministarstva, u prvih deset meseci 2016, učešće dobrovoljnog plaćanja poreza u ukupnoj naplati poreskih prihoda premašuje 85 odsto.

Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako je saopštilo Ministarstvo finasija obavljeno je oko 260.000 nadzora, a broj novoregistrovanih subjekata povećan je za 18,8 odsto, a zatvorenih smanjen za 17,3 odsto u odnosu na period pre primene tog zakona.

Poreska uprava je, kako se dodaje, u periodu januar - oktobar 2016. godine u 6.106 kontrola izdavanja fiskalnih računa zatvorila 2.123 objekata zbog utvrđenih nepravilnosti, a zbog izbegavanja plaćanja poreza ove godine podnela 1.340 krivičnih prijava.

Zahvaljujući efikasnoj primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru otkriveno je i 26 odsto više radnika na crno nego tokom kontrola pre donošenja zakona, a zatečeno je i 13.102 neprijavljena zaposlena nakon čega je 10.975 radnika prijavljeno, što je 80 odsto više nego tokom prethodnih kontrola. 

Zahvaljujući radu inspekcije i povećanoj naplati doprinosa, Fond PIO, povukao je iz republičkog budžeta 17,4 milijardi dinara manje od planiranih.

Stopa nezaposlenosti, prema podacima Ministarstva finansija u periodu januar - oktobar smanjena je na 15,2 odsto, dok stopa zaposlenosti iznosi 45,9 odsto.

Navodi se i da je Poreska uprava ove godine oduzela i 6,5 tona rezanog duvana, 37 tona duvana u listu i više od 4,3 miliona paklica cigareta, a MUP je oduzeo 10,5 tona rezanog duvana, 34 tone duvana u listu i 1,2 miliona paklica cigareta.

Otkriveno je i više od tri tone kafe u ilegalnom prometu zbog čega je podneto devet krivičnih prijava, dok je zaplenjeno 2.850 litara alkohola i alkoholnih pića i podneto 18 krivičnih prijava protiv 18 osoba.

Vlada odlučna u borbi sa sivom ekonomijom

Siva ekonomija nanosi veliku štetu državi i Vlada Srbije odlučna je da procenat njenog učešća u BDP-u smanji sa sadašnjih 30 odsto na 26,5 odsto do 2020. godine, izjavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Nakon prve sednice Koordinacionog tela, Brnabić je rekla da naša zemlje ima Nacinalni plan za borbu protiv sive ekonomije koja je ogroman problem, kao i da se sada preduzimaju konkretne aktivnosti.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije proglasila 2017. i 2018. za Godine borbe protiv sive ekonomije u okviru Nacionalnog programa i zahvalila privrednicima iz Saveza za fer konkurenciju i NALED-u što će podržati tu kampanju.

Brnabić je dodala da je veoma važno da se građani edukuju zašto je potrebno da uzimaju fiskalne račune i najavila da će početkom naredne godine biti pokrenuta nagradna igra sakupljanja fiskalnih računa.

"Jedino kada uzmete fiskalne račune obezbeđujete da se 20 odsto usluga koje ste platili vama vrati kroz budžet", kazala je ona.

Ministarka je navela da su neke od ključnih stvari puna implementacija Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o radu, unapređenje funkcionisanja Ministarstva finansija i Poreske uprave, kao i donošenje zakona o taksama i naknadama odnosno borba protiv parafiskalnih nameta.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić je rekao da podržavaju borbu države protiv sive ekonomije, jer je to jedno od najvažnijih pitanja za svakog invetitotora dodajući da nelojalna konkrencija guši privredu.

Pitić je kazao da je dobra ideja o nagradnoj igri sa fiskalnim račnuima i da je potebno istrajati u punoj implementaciji Nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Kako kaže, jedna od najvažnijih tema je reforma sistema parafisklanih nameta koji ima više od 250, od kojih veliki broj treba ukinuti.

Pitić je naglasio da, takođe, treba uvesti javni registar taksi i nameta.

"U Vladi Srbije postoje ljudi koji ovo razumeju i partneri su privrenicima u ovoj priči. Verujem da ćemo u ove dve godine napraviti ozbiljne pomake", naglasio je Pitić.

Prethodne vlade do sada nisu imale, prema njegovim rečima, u fokusu reforme Poreske uprave niti fikslanu konsolidaciju.

Aleksandar Ružević iz NALED-a je kazao da jedan odsto suzbijene sive ekonomije donosi 100 miliona evra za građane. On je naveo i da je od 80 milijardi dinara dodatnih prihoda u budžetu polovina bila rezultat suzbijanja sive ekonomije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи